Gelieve je microfoon aan te sluiten en je microfoon rechten toe te laten.
Wespen
Melding
Wespennesten zijn een jaarlijks terugkerende plaag. Ontdek je een wespennest in jouw tuin of op straat, dan kan je dit melden bij de Hulpverleningszone Taxandria via het online meldingsformulier.
De brandweer komt nadien langs om het nest te bestrijden. Let wel, wanneer het nest niet te dicht bij menselijke activiteit ligt, dan kan je het best met rust laten en zal de brandweer dit ook ongemoeid laten. Wespen zijn immers nuttige dieren: ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen.
De brandweer verdelgt geen bijen, hommels of eikenprocessierupsen.
Het bestrijden van hinderlijke wespennesten is een taak van de brandweer. Het nest zal bespoten worden met een verdelgend product. Het wegnemen van een bijennest doet de brandweer echter niet, hiervoor doe je best beroep op een imker. Ook hommels worden niet bestreden, aangezien dit zeer nuttige insecten zijn. Hommels steken enkel indien ze aangevallen worden.
Wespen zijn aan de hand van een aantal kenmerken goed te onderscheiden van bijen en hommels. Wespen zijn altijd geel-zwart of geel-bruin en hebben de kenmerkende ‘wespentaille’. Bijen zijn ongeveer 1,5 cm lang, bruin-zwart, met een al dan niet gekleurd haardotje op of achter de kop. Hommels zijn groot, mollig, rondom behaard, met geel-oranje, zwarte en soms witte banden.
Wespen worden ook wel eens verward met zweefvliegen, omdat ze sterk op elkaar lijken. Een zweefvlieg is nochtans goed te onderscheiden van een wesp aan de hand van hun vliegmethode: ze vliegen met korte stukjes om dan plots te stoppen en ter plaatse te zweven (vandaar ook de naam zweefvlieg).
1. Niet-dringende wespennesten
Het bestrijden van wespennesten wordt als een niet-dringende interventie behandeld. Het is moeilijk om hier vooraf individuele afspraken over te maken, vermits dit afhankelijk is van de hoeveelheid en spreiding van de oproepen, maar ook van meer dringende interventies. Vul het meldingsformulier zo volledig en zo gedetailleerd mogelijk in, zodat de brandweer ook eventueel tijdens je afwezigheid het wespennest kan bestrijden.
In Oud-Turnhout worden niet-dringende wespennesten verdelgd op maandag, woensdag en vrijdag (dagelijks indien nodig).
2. Dringende wespennesten
Enkel dringende nesten (wespen in woning, agressieve wespen, …) kunnen gemeld worden via het noodnummer 112 en dan komt de brandweer zo snel mogelijk.
In de Hulpverleningszone Taxandria is de bestrijding van wespennesten gratis.
De Aziatische hoornaar is een invasieve, uitheemse wespensoort die schadelijk is voor bijen en andere insecten. Sinds 2016 duikt deze soort in België op en de overheid wil de impact van deze invasieve exoot zoveel mogelijk beperken.
Hoe herken je een Aziatische hoornaar?
Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot en vooral zwart van kleur; de kop heeft opvallend oranje plekken. Op het achterlijf heeft zij een oranje band, de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.
Van de hoornaars hoef je zelf weinig schrik te hebben. De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Hou dus altijd ruim afstand van het nest.
Je observatie zal worden geverifieerd en indien nodig komen professionele verdelgers langs. Zij zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende.