Vlaamse Meesters op hun plek - ook in Oud-Turnhout!

Met ‘Vlaamse meesters op hun plek’ kunnen bezoekers uit Vlaanderen en ver daarbuiten kennismaken met verborgen parels van Vlaamse meesters op bijzondere locaties in Vlaanderen en Brussel op de originele plek waarvoor ze ooit gemaakt werden. Maar liefst 75 sites verspreid over heel Vlaanderen nemen deel, ook Oud-Turnhout. 

Oud-Turnhout bezit twee bijzonder waardevolle Vlaamse Meesters die je gratis kan bezoeken. Vergeet zeker ook niet te letten op de andere kunstwerken en kleurrijke glasramen die in beide kerken kan zien.

Uniek retabel Sint Anna ten Drieën

Het retabel met Sint Anna ten Drieën uit de Sint-Antonius Abtkerk bevindt zich links in de kerk tegenover het retabel van de heilige Antonius, de patroonheilige. Het dateert uit het begin van de zestiende eeuw.

In de vijftiende en zestiende eeuw was Anna één van de bekendste heiligen. Talloze broederschappen richten kapellen en retabels op ter ere van haar. Hier staat ze recht met Maria, haar dochter, aan haar zijde en haar kleinkind Jezus op de schoot van Maria. De beelden zijn sereen maar stralen menselijkheid uit, vooral het kindje dat gretig naar de druiven van Anna reikt.

  • Locatie: Sint-Antonius-Abtkerk, Polderstraat 2

Het Laatste Avondmaal van Jan Erasmus Quellinus

Er zijn vele Laatste Avondmalen geschilderd en die bestaan meestal uit 13 personen: de twaalf apostelen en Jezus. Maar soms kan je nog iemand ontdekken. Meestal is dat de opdrachtgever of een zelfportret van de schilder. Hier in Oud-Turnhout heb je zo’n uniek kunstwerk. Vanachter een zuil kijkt de kunstenaar je recht in de ogen.

Jan Erasmus Quellinus maakte dit doek in 1696 in opdracht van de priorij Corsendonk. We zien het moment waarop Christus zijn zegen uitspreekt over het brood. De schilder maakte er een dynamisch tafereel van in een indrukwekkend decor. Voor dat decor haalde de schilderszoon Quellinus inspiratie bij de Venetiaanse schilder Paolo Veronese en bij zijn vader, Erasmus Quellinus II, die hem opleidde.

  • Locatie: Sint-Bavokerk, Kerkstraat 100

Meer info

www.vlaamsemeestersophunplek.be

Gepubliceerd op woensdag 2 aug 2023 om 13:00