Hieronder vind je vaak gestelde vragen over de herinrichting van de dorpskern. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel ze via dorpskern@oud-turnhout.be.
We startten het project in de zomer van 2021 met een brede online bevraging bij de bevolking, bezoekers van Oud-Turnhout, handelaars en andere partners. We gingen na waarom de dorpskern heraangelegd zou moeten worden en hoe de ideale dorpskern eruit zou zien. We brachten vervolgens alle ideeën samen tijdens een participatieavond. Dit resulteerde in een projectambitie waarin stond waar de heraanleg aan moest voldoen: We willen van de dorpskern een veiligere, groenere en levendigere plek maken.
Lees de projectambitie: Projectambitie.pdf504 Kb(pdf)
We weten op dit moment niet óf, noch wanneer de ventweg zal heringericht worden. De vernieuwing van de riolering een grote investering vraagt. Samen met rioolbeheerders PIDPA en Aquafin bekijken we of we een Lokaal Pakt kunnen afsluiten. Als dit lukt, nemen zij een groot deel van de kosten voor hun rekening. Lukt dat niet, betekent dit een (veel) hoger kostenplaatje voor de gemeente, wat natuurlijk een invloed heeft op de planning. Pas als we zekerheid hebben over de financiering én de nodige budgetten voorzien zijn in de meerjarenplanning, kunnen we beslissen óf en wanneer we starten met een tijdelijke inrichting van de omgeving. Zodra er nieuws is, communiceren we dit.
Het kruisen van het fietspad door auto’s is één van de belangrijkste oorzaken van ongevallen en bijna-ongevallen. Vandaag wordt het fietspad gekruist door:
- auto’s op zoek naar een parkeerplaats
- auto’s die een keerbeweging willen maken op de steenweg
- auto’s die een bestemming hebben op de achterliggende parking/parkeergarage van hun woning
In het ontwerp zullen enkel nog de auto’s met bestemming op de achterliggende parking het fietspad nog kruisen. Deze beweging kunnen we er niet uithalen, want alle bewoners hebben uiteraard het recht om toegang te blijven hebben naar hun private parking.
Indien we in- en uitritten zouden bundelen, dan wordt het onveiliger voor fietsers en voetgangers, want dan gaat ook de keerbeweging voor auto’s die niet op de achterliggende parking moeten zijn, opnieuw mogelijk zijn. Bovendien moet je extra ruimte inrichten voor het autoverkeer, en is dit ruimte dat je niet kan vergroenen en waar je de ruimte niet kan geven aan passanten om te wandelen of om even op een bankje te zitten.
De conclusies van het parkeerduuronderzoek staan in het masterplan.
Masterplan.pdf15,3 Mb(pdf) (zie p.13 tot p.16, en de bijlage op p. 47)
Het studiebureau BUUR Part of Sweco telde op verschillende dagen doorlopend in rondes van ongeveer 2 uur, waarbij d.m.v. een applicatie de nummerplaten werden genoteerd. Dit is gedaan op dinsdag 19, zaterdag 23 en donderdag 28 oktober 2021, en bijkomend op parking Djoelen op zaterdag 19 en dinsdag 22 maart 2022. De data van op het terrein werden door het studiebureau verwerkt. Deze data kunnen omwille van privacy-redenen (GDPR-regelgeving) niet publiek gemaakt worden. Er werd immers telkens genoteerd hoe lang welke nummerplaat op een plaats stond, dat zijn gegevens die niet gedeeld mogen worden.
We willen van de dorpskern een veiligere, groenere en levendigere plek maken.
Als we alle parkeerplaatsen behouden en ze in een blauwe zone veranderen, zou dit juist voor meer verkeer zorgen. Er zouden nog meer auto's de ventweg op- en afrijden, wat het nog gevaarlijker zou maken voor fietsers. Bovendien blijft er dan geen ruimte over voor bankjes, groenvoorzieningen zoals bloemperken en bomen, of een aangename wandelomgeving. Winkels blijven verstopt achter geparkeerde auto's en er ontstaat geen extra plek voor ontmoeting en beleving.
Kortom, het behoud van alle parkeerplaatsen en het invoeren van een blauwe zone past niet binnen de doelstellingen van de herinrichting van de dorpskern.
Ja. Er is beslist om de laad- en loszone vooraan in de Kerkstraat te behouden. Dit omwille van twee redenen:
- maximale inzet van de beschikbare parkeerplaatsen voor bezoekers en bewoners;
- de verschillende noden van huidige en toekomstige ondernemers.
We kunnen niet voor elke winkel en voor elke horecazaak een laad- en loszone voorzien, want dan blijven er geen parkeerplaatsen over voor bewoners en bezoekers. Het voorzien van een laad- en loszone maakt dat er extra parkeerplaatsen moeten verdwijnen. De beschikbare parkeerplaatsen worden maximaal ingezet voor de bereikbaarheid van klanten van de ondernemers en ’s avonds en ‘s nachts voor de bewoners.
Bovendien zijn er geen objectieve criteria om te bepalen waar een extra laad- en loszone zou moeten komen: voor horecazaken? voor de bakker of de slager? voor de boekhandel of voor een kledingzaak? En wat met toekomstige ontwikkelingen wanneer een nieuwe zaak opent op de steenweg?
Deze twee redenen maken dat er gekozen is om de bestaande laad- en loszone te behouden. Dit wordt gedurende de tijdelijke inrichting geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd.
Het fietspad in de Steenweg op Oosthoven werd in het voorjaar van 2025 deels weggehaald zodat fietsers via het pad langs de Aa worden geleid. Met de ontharding ter hoogte van het kruispunt van de Steenweg op Oosthoven met de Steenweg op Turnhout willen we voorkomen dat auto’s onreglementair naast elkaar voorsorteren. Vaak nemen automobilisten hiervoor een stuk van het fietspad en voetpad in. Dit zorgt voor een sterk belemmerd zicht en voor een onveiligere verkeerssituatie.
Voetgangers kunnen binnenkort ook veiliger oversteken. Het verhoogde plateau ter hoogte van begrafenisondernemer Schillebeeckx wordt verlengd. Hierop voorzien we een zebrapad met bijhorende blindengeleiding. Door het zebrapad bewust op het plateau te plaatsen, verhogen we de zichtbaarheid en alertheid van weggebruikers. Bovendien zorgt deze ingreep voor een drempelloze en toegankelijke looproute. Deze aanpassing voeren we uit nadat de bouwwerken daar zijn afgerond.
Er wordt heel veel gefietst op de Steenweg. Dagelijks passeren hier meer dan 1.000 fietsers. In de ochtend rijden bovendien heel veel schoolgaande jongeren via de Steenweg naar Turnhout. Het fietspad omleggen, zou ook betekenen dat je al deze fietsers uit de voorrang haalt.
Al deze fietsers moeten dan de Steenweg op Oosthoven inrijden, en daar voorrang geven aan het verkeer. Ze moeten vervolgens via het verkeersplateau oversteken naar het fietspad langs de Aa om daarna opnieuw naar de Steenweg op Turnhout (N18) te rijden.
Naast het ongemak voor de fietsers, vrezen we dat een aantal fietsers -tegen de verkeersregels in- de kortste weg zal kiezen en via de weg zal rijden. Dit zou dan tot nóg gevaarlijkere situaties leiden.
Dit idee is besproken op de ‘projectstuurgroep’ op 14 oktober 2022. Dit is het overleg met alle bovenlokale partners betrokken bij het mobiliteitsbeleid. Zowel De Lijn, als Agentschap Wegen en Verkeer, Provincie Antwerpen als vanuit het departement Mobiliteit en Openbare Werken hebben heel wat bezwaren.
Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft bovendien onderzocht wat de impact zou zijn van een VRI. Uit dit onderzoek blijkt dat het plaatsen van verkeerslichten op dit kruispunt niet aan te raden is:
- Er kunnen geen conflicten met fietsers en voetgangers beveiligd worden zonder sterk negatieve doorstromingseffecten op de steenweg;
- De verliestijd voor de voertuigen uit Steenweg op Oosthoven zal niet significant dalen bij het plaatsen van verkeerslichten, doordat zij slechts zeer korte groenfases kunnen toebedeeld krijgen in de lichtenregeling;
- Ook de wachttijd voor fietsers en voetgangers zal zeer sterk stijgen t.o.v. de bestaande toestand.
Kortom, het plaatsen van lichten is op deze plaats geen goede oplossing.
De straatverlichting wordt gefaseerd vervangen. De oude verlichting wordt vervangen door LED-verlichting. Dit is reeds gebeurd voor het gedeelte tussen Centrumparking Tramwissel en de Aa. LED-verlichting geeft meer licht. We zijn in gesprek met Fluvius om deze LED-verlichting ook te voorzien tot aan het gemeentehuis. Wanneer dit gebeurt, zullen ook de zebrapaden in de dorpskern beter verlicht worden.
Hoewel het ontwerp voor de herinrichting van het dorpsplein nog gerealiseerd moet worden, willen we tegen het najaar van 2026 alvast enkele maatregelen nemen om het dorpsplein verkeersveiliger te maken én er een hoppinpunt voor het openbaar vervoer aan te leggen.
Wat mag je verwachten?
- een toegankelijke bushalte aanleggen met comfortabele wachtruimte, zoals aan de Tramwissel
- het knippen van het ‘Dorp’ ter hoogte van Rimbaud om een gevaarlijk verkeerspunt weg te werken
- fietssuggestiestroken voor het gemeentehuis om fietsers meer ruimte te geven
Een studiebureau werkt momenteel aan het ontwerp en bekijkt welke aanpassingen er nodig zijn, ook voor het kruispunt met verkeerslichten. Wanneer de plannen definitief zijn, informeren we hierover.