Naar aanleiding van de aanhoudende droogte wordt het tijdelijk onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen uitgebreid door gouverneur Cathy Berx. Tot aan de opheffing van het verbod mag er geen water meer worden onttrokken uit onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in de betrokken stroomgebieden.
Tijdelijke uitbreiding voor verschillende stroomgebieden in provincie Antwerpen
Sinds 9 mei 2025 is er voor het stroomgebied van de Kleine Aa een tijdelijk onttrekkingsverbod van kracht. Dit tijdelijk onttrekkingsverbod wordt vanaf 23 mei 2025 uitgebreid naar de stroomgebieden van het Maasbekken (uitgezonderd het stroomgebied van de Weerijs), Kleine Nete, Grote Nete en Antitankgracht.

Er wordt op basis van de huidige weersvoorspellingen geen structurele verbetering van de toestand verwacht op korte termijn. Om de ecologie in de waterlopen te beschermen is een onttrekkingsverbod noodzakelijk.
Dit verbod blijft van kracht zolang de droogte aanhoudt. De waterloopbeheerders in de provincie Antwerpen zullen de droogtetoestand voortdurend opvolgen.
Zolang dit verbod van kracht is, mag er geen water onttrokken worden, tenzij in een aantal uitzonderlijke gevallen (o.a. brandweer).
Permanent onttrekkingsverbod
De voorbije jaren werd Vlaanderen meermaals geconfronteerd met periodes van droogte en waterschaarste. Veel onbevaarbare waterlopen werden hierbij geconfronteerd met zeer lage debieten en peilen, tot zelfs droogval toe. Als er water van wordt onttrokken, heeft dit een grote impact.
Sinds 1 januari 2022 heeft de provinciegouverneur van Antwerpen daarom een permanent onttrekkingsverbod voor stroomgebieden van ecologisch zeer kwetsbare kleine beken ingesteld. In Oud-Turnhout betekent dit concreet dat je geen water uit het stroomgebied van de Kleine Nete mag onttrekken.
Dit verbod is noodzakelijk om de ecologische doelstellingen te kunnen realiseren. Voor onder meer zeldzame en zeer kwetsbare vissoorten zoals beekprik en rivierdonderpad is dit cruciaal.