Centrumparking Tramwissel
Aan ‘Tramwissel’ is een ruime centrumparking aangelegd. Daarnaast is er ook een centrumparking achter De Djoelen. Beide plekken geven de mogelijkheid aan bewoners en bezoekers om gratis voor langere tijd te parkeren in onze dorpskern.
Aangenaam wandelen van de centrumparkings naar de winkels
De centrumparking Tramwissel ligt op zo’n 250 meter van het winkelgebied. Die afstand voelt langer aan als de omgeving saai is, maar een levendige straat lijkt veel korter. Daarom zorgen we ervoor dat de route zo aangenaam mogelijk wordt. We verlengden al de sfeerverlichting uit het winkelgebied tot aan de parking en maken de omgeving van de Aa mooier. Het pleintje bij de Fluvius-elektriciteitscabine wordt een groene, gezellige ontmoetingsplek. De huidige beplanting maakt plaats voor kleurrijke bloemen en lage struiken. Op de elektriciteitscabine komt een prachtige Street Art-muurschildering.
Stemmen voor de stijl van de muurschildering kan nog tot en met 31 maart. Stem hier
Veilige omgeving voor fietsers
We maken deze omgeving ook veiliger voor fietsers. We leiden de fietsers komende van Oosthoven naar het fietspad langs de Aa. Op de Steenweg op Turnhout (N18) zal het Agentschap Wegen en Verkeer extra verlichting plaatsen én een fietsoversteek naast het bestaande zebrapad aanleggen.
Fietsers kunnen vandaag ook verder langs de Steenweg op Oosthoven richting centrum rijden en komen daar op een onbeveiligd punt uit. Bovendien rijden automobilisten er vaak over het fietspad om zich onreglementair op te stellen en in de richting van Turnhout te rijden. Hier verwijderen we het fietspad, we ontharden de zone en nemen deze mee op in het parkje rond de hoogspanningscabine van Fluvius. De verkeersdrempel ter hoogte van de Aa in de Steenweg op Oosthoven wordt verlengd, zodat deze een veilige oversteekplaats geeft voor voetgangers.
Een tijdelijke inrichting en vervolgens een definitieve heraanleg?
Wanneer we een aangenaam winkel- en wandelgebied kwaliteitsvol willen aanleggen, moeten we ook de riolering vernieuwen. Er zijn vandaag al wat waterproblemen voelbaar: wortels van bomen zorgen hier en daar al voor verstoppingen in de riolering, bij hevige regenval loopt het vervuild water over in de Aa, … Wanneer alles opgebroken en opnieuw aangelegd wordt, willen we natuurlijk dat dit correct gebeurt. Daarom gaan we eerst een tijdelijke inrichting doen.
Hoe ziet de tijdelijke inrichting eruit?
Op heel veel plaatsen liggen veel kabels en leidingen onder de grond. Sinds 7 januari 2025 is de hemelwaterverordening ook van toepassing op lokale besturen, waardoor we het regenwater apart moeten opvangen als we grondwerken doen.
Op de ventweg gaan we dus nog geen stenen uitbreken. Bloembakken en zitbanken zetten we op de bestaande klinkers. Het fietspad en de parkeerplaatsen worden in een kleur gespoten: het fietspad rood en de parkeerplaatsen in het blauw. Door de blauwe zone zorgen we voor voldoende parkeerplaatsen voor kortparkeerders.
Bekijk hier hoe dit eruit zou kunnen zien: visualisatie
Tijdelijke inrichting afhankelijk van definitieve herinrichting
Het vernieuwen van de riolering heeft een groot kostenplaatje. We onderzoeken met de rioolbeheerders PIDPA en Aquafin de mogelijkheid om een Lokaal Pakt af te sluiten, waardoor deze partners een groot bedrag mee kunnen financieren. Vervolgens moeten de nodige budgetten voorzien worden in de meerjarenbegroting van de gemeente.
Wanneer we hierover definitieve zekerheid hebben, kunnen we bepalen of en wanneer de tijdelijke inrichting gerealiseerd wordt. Van zodra hier duidelijkheid over is, communiceren we hierover.