Pasfotocabine

Sinds mei 2024 kunnen inwoners gratis pasfoto's laten maken bij dienst burgerzaken. Deze digitale foto’s kunnen gebruikt worden voor je identiteitskaart, de kids-ID, je internationaal paspoort (reispas) en je verblijfskaart.
De foto nemen is gratis. De minimumleeftijd is 6 jaar. 

Wat met kinderen jonger dan 6 jaar?

1. Voor kinderen tussen 3 en 6 jaar zijn er volgende opties:

  • je neemt zelf een foto in de pasfotocabine in het gemeentehuis
  • je neemt contact op met een professionele fotograaf

2. Voor kinderen jonger dan 3 jaar neem je contact op met een professionele fotograaf.

Fotocabine gemeentehuis

Heb je pasfoto's nodig? Dan kan je terecht in de fotocabine in het gemeentehuis. Deze fotocabine is toegankelijk tijdens de openingsuren. Voor 6 euro krijg je een set van 6 pasfoto’s. Betaling is alleen mogelijk met bancontact.

De machine toont je stap voor stap wat je moet doen en geeft je verschillende kansen om een foto te nemen die voldoet volgens de normen. Dit duurt slechts enkele minuten.

Het toestel is geschikt voor rolstoelgebruikers maar niet voor baby’s en kinderen tot 3 jaar. Voor baby’s en kinderen tot 3 jaar is het immers moeilijker om recht in de lens te kijken.

Criteria pasfoto's en kids-ID's

De normen voor het aanvaarden van pasfoto’s zijn strenger geworden dan voorheen. Ze moeten conform zijn met de normen van de I.C.A.O. (International Civil Aviation Organization). Indien je foto niet conform is, dan moet de gemeente ze weigeren.

Denk dus hieraan wanneer je een foto laat maken:

  • Een neutrale gezichtsuitdrukking: mond gesloten, geen glimlach (geldt niet voor kinderen jonger dan 6 jaar).
  • Hoofd en schouders recht(op) houden.
  • Het aangezicht volledig vrij maken: het voorhoofd, kin en de aanzet van de oren moet zichtbaar zijn.
  • De ogen moeten goed zichtbaar zijn: Indien mogelijk, zet je bril af voor de foto. Geen weerkaatsing op brilglazen, geen getinte glazen, geen te groot montuur, maar ook geen montuur die vlak langs de ooglijn loopt.

De foto moet zo recent mogelijk zijn, maximum 6 maanden oud.

Alle andere I.C.A.O.-criteria zijn ook zeer belangrijk. Meer info en concrete voorbeelden vind je in het PDF-document "Voorschriften voor foto's voor paspoorten, Kids-ID, elektronische identiteitskaarten voor Belgen en verblijfsdocumenten voor vreemdelingen".

Download het document met voorschriften hieronder.

Voorschriften voor foto's voor paspoorten, Kids-ID, elektronische identiteitskaarten voor Belgen en verblijfsdocumenten voor vreemdelingen.pdf4,1 Mb(pdf)