Doe mee aan Operatie Proper en verdien een mooie beloning!

Vind jij een propere omgeving ook zo belangrijk? Erger jij je ook aan al het zwerfvuil in de buurt en wil je daar samen met je school of vereniging iets aan doen? Dan is 'Operatie Proper' iets voor jou!

Operatie Proper is een beloningssysteem voor Vlaamse scholen en (jeugd)verenigingen. Met het project willen de Kempense gemeenten, IOK Afvalbeheer en Mooimakers jou en je school of vereniging ondersteunen in het engagement tegen zwerfvuil. We helpen je met:

  • een concreet en haalbaar actieplan tegen zwerfvuil;
  • gratis opruimmateriaal (bv. grijpertjes, handschoenen, fluohesjes…);
  • én een online platform dat je toelaat je vooruitgang bij te houden en te delen.

Wat houdt Operatie Proper concreet in?

Operatie Proper vindt plaats in de periode september 2022 - juni 2023. Gedurende deze periode dien je met je school of vereniging een aantal vaste en verplichte uitdagingen aan te gaan, zoals regelmatig het zwerfvuil op en rond de eigen terreinen opruimen, themalessen/spelen organiseren of metingen van zwerfvuil uitvoeren. Er is ook ruimte voor eigen gekozen actiepunten. Jullie kiezen zelf wat jullie belangrijk vinden, en wat voor jullie haalbaar is.

Een mooi engagement verdient een mooie beloning!

Dankzij jullie inspanningen maken we Vlaanderen een stukje mooier en daarvoor willen we jullie graag bedanken. Als alle actiepunten tot een goed einde zijn gebracht, ontvangt je school/jeugdvereniging een financiële beloning. De beloning hangt af van de samenstelling van het actieplan, maar varieert tussen 500 en 975 euro. Je eindigt dus niet enkel met een mooiere omgeving, maar ook met een mooie beloning.

Hoe neem je deel? 

  1. Maak een account aan. Als je nog geen account hebt, kan je dat heel makkelijk aanmaken op de website van Mooimakers.
  2. Opstellen van het actieplan. De website van Mooimakers loodst je door het opstellen van het actieplan. Je duidt de verplichte actiepunten aan, en vult eventueel nog aan met extra acties uit een lijst van 19 actiepunten. 
  3. Indienen van het actieplan. Heb je voldoende actiepunten verzameld, dan kan je het actieplan indienen. Enkel wanneer je een actieplan indient en goed opvolgt, krijg je op het einde van de rit de financiële beloning.
  4. Al dan niet goedkeuren van het actieplan. Jouw ingediend actieplan komt terecht bij de afvalintercommunale IOK Afvalbeheer, die dit op hun beurt zullen goed- of afkeuren. Bij een afkeuring krijg je kans om je plan nog aan te passen. Bij een goedkeuring kan je meteen aan de slag met de acties.
  5. Rapporteer over de acties. Als je een actie hebt uitgevoerd, rapporteer je hierover via het online platform van Operatie Proper. Per actiepunt wordt een uitleg gevraagd en eventueel wat foto's of ander beeldmateriaal. Zo bewijs je dat je een actiepunt hebt uitgevoerd. IOK Afvalbeheer zal deze rapportering beoordelen, en bij goedkeuring ontvang je op het einde van de rit de financiële beloning. 

Meer informatie

Alle informatie over Operatie Proper vind je via www.mooimakers.be/operatie-proper.

Heb je nog verdere vragen, dan kan je ook altijd terecht bij IOK Afvalbeheer via 014 46 29 13 of mooimakers@iok.be

Gepubliceerd op vrijdag 14 okt 2022 om 09:30