'Week van de duurzame gemeente' van 18 tot 25 september

Van 18 tot 25 september worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) een week lang in de kijker gezet tijdens de Week van de Duurzame Gemeente. Deze doelstellingen werden vastgesteld door de VN en moeten van de aarde een meer duurzame plaats maken tegen 2030.

                                                                         

Ontmoet de 'Duurzame Helden' uit Oud-Turnhout

Oud-Turnhout zet hierbij ook zijn lokale duurzame helden in de kijker. Dit zijn burgers, bedrijven, scholen en verenigingen die dagdagelijks duurzaam bezig zijn en daarom de lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen worden.

Je vindt onze lokale duurzame helden via www.duurzamegemeente.be/gemeente/oud-turnhout-2021.

Programma

zaterdag 18 september

van 14 tot 17 uur in LCD Eigenaard

Repair Café

Staan er al geruime tijd spullen in de kast die het niet meer doen of een kleine herstelling nodig hebben, dan is het nu de moment om eens langs te komen. Onze repairders staan terug klaar om je hierbij te helpen.

  • gratis - inschrijven is niet nodig
  • dragen van een mondmasker is verplicht
SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie
   

dinsdag 21 september

tussen 13 en 17 uur op het Dorpsplein

Fiets graveren

Graag stimuleren we duurzame mobiliteit. Fietsen is er één van. Graag bieden we jullie de mogelijkheid aan om de fietsen te laten graveren. Je kan hiervoor terecht op het Dorpsplein.

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen
   

GEANNULEERD

Voorstelling boek ‘Amor mundi’ door Steven Vromman

Steven Vromman, de Low Impactman, stelt zijn nieuwe boek ‘Amor Mundi’ voor. Het is een positieve post-apocalyptische roman.

Vandaag ziet de toekomst van de wereld er misschien somber uit, maar hoeft dat per se zo te zijn? Hoe zou een ander verhaal eruit kunnen zien? Een verhaal waarin samenwerking en verbinding de bovenhand krijgen? Een verhaal waarin we onze relatie met de natuur herzien? Deze unieke toekomstroman schetst een mogelijk scenario.

SDG 13: Klimaatactie
   

zaterdag 25 september

  • om 13.30 uur op het Dorpsplein
  • om 14.30 uur op het Dorpsplein

Hijsen van de vlag van duurzame gemeente

De SDG-vlag wordt gehesen op het Dorpsplein met muzikale opluistering door MUZO. Nadien volgt er de prijsuitreiking van de winnaar van de mooiste voortuin. Iedereen is welkom! Er wordt een drankje aangeboden.

 

Start van fietstocht 'Eerlijk duurt het langst' (50 jaar wereldwinkels)

De stadsregionale trekkergroep en de Oxfam-wereldwinkels motiveren je om alleen, met je gezin of met vrienden te wandelen langs trage wegen of te fietsen om fair trade en in het bijzonder, de koffie, te ontdekken in je eigen gemeente of in de stadsregio.

Van zaterdag 25 september tot en met 17 oktober kan je in de lokale Oxfam-wereldwinkels, het gemeentehuis, dienst toerisme en bibliotheek een uitgestippelde wandeltocht van 4 km en een fietstocht van 35 km krijgen. Tijdens je tocht moet je allerlei vragen oplossen. Je antwoordformulieren steek je in de brievenbus van het gemeentehuis (Dorp 31) of van de Wereldwinkel (Van der Bekenlaan 3). De winnaar ontvangt een mooie prijs!

  • gratis deelname
  • startschot om 14.30 uur - route en deelnameformulieren zijn aanwezig
SDG 12: verantwoorde consumptie en productie
   

GEANNULEERD

Voorstelling boek 'Weg van water' door Marjolein Vanoppen

Ga naar je keuken en draai je kraan open en weer toe. Het water dat je net zag was twee seconden van jou voordat het weer wegstroomde. Maar wat weet je over dat water? Waar komt het vandaan en waar gaat het naartoe? En hoe lang zal het nog uit de kraan blijven stromen?

In 'Weg van water' gaan Toon Verlinden en Marjolein Vanoppen op reis door België om die vragen te beantwoorden. We gaan op pad met duikers die in riolen zwemmen en met landbouwers die de laatste druppels water uit mest persen. We reizen naar Mars, graven een zandkasteel in Oostende en gaan eten in Kuurne. En we ontdekken hoe het steeds extremere klimaat ons watersysteem bont en blauw slaat.

SDG 14: Leven in het water

Info

Dienst gezondheid - 014 46 22 48 - gezondheid@oud-turnhout.be

Datum van het bericht: vrijdag 10 september 2021
Nieuwsoverzicht