500 jaar Sint-Antoniusviering uitgesteld naar 2023, kerk wel feestelijk verlicht

Sint-Antoniuskerk (grote weergave)

500 jaar Sint-Antoniusviering in Oosthoven

De eerste zondag na 17 januari viert Oosthoven naar jaarlijkse traditie Sint-Antonius-Abt, de patroonheilige van de parochie. In Oosthoven is de Sint-Antoniusviering de laatste jaren uitgegroeid tot een groot dorpsfeest met meer dan 1.000 bezoekers. Hoogtepunt is de dierenzegening en de verkoop van varkenskoppen. De traditie om varkenskoppen te verkopen, dateert al van de 16de eeuw.

In 2022 zou het 500 jaar geleden zijn dat er een eerste melding werd gemaakt over de verering van de heilige Sint-Antonius in de parochie Oosthoven. Om dit 500-jarig jubileum niet ongezien te laten passeren, werd een groots feestprogramma uitgewerkt.

Noodgedwongen uitstel naar 2023

Omwille van de toename van de Covid-19-besmettingen en de verstrenging van de coronamaatregelen hebben de betrokken partners Kerkraad Sint-Antonius, Vrienden van Sint-Antonius, Harmonie Sint-Antonius Oosthoven, LRV Sint-Bavo, Toerisme Oud-Turnhout en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete in samenspraak met het gemeentebestuur beslist om de geplande feestelijkheden uit te stellen.

Uitstel hoeft gelukkig geen afstel te betekenen; in 2023 zal een fantastisch programma aanboden worden. Dat jaar zal ook de procedure afgerond zijn voor de erkenning van de Sint-Antoniusviering als Vlaams Immaterieel Erfgoed. Een extra reden om te feesten!

Alternatief: Sint-Antoniuskerk feestelijk verlicht

Om het jubileum toch niet ongemerkt te laten voorbijgaan, besloten de partners en het gemeentebestuur de Sint-Antoniuskerk in Oosthoven sfeervol te verlichten tot en met 23 januari.

Meer info

Dienst Toerisme-Erfgoed - 014 47 94 94 - toerisme@oud-turnhout.be

Datum van het bericht: woensdag 12 januari 2022
Nieuwsoverzicht