Registreer je fiets tegen diefstal via nationaal fietsregistratieplatform 'Mybike'

Via het fietsregistratieplatform 'Mybike' kan je je fiets gratis registreren en identificeren met behulp van een sticker.

Zo verkleint het risico op diefstal en kun je je gestolen fiets sneller terugvinden.

Iedereen kan een mybike-sticker aanvragen via mybike.belgium.be. Het platform is gratis en werkt zowel voor nieuwe als tweedehandsfietsen. Mybike is een initiatief van de federale overheid samen met de drie gewesten.

Halt aan fietsdiefstal

Het nieuwe fietsregistratieplatform gaat verder dan de huidige bestaande systemen, zoals bijvoorbeeld het graveren van het rijksregisternummer. Alle informatie van je fiets komt via dit systeem in een centraal register te staan. Dit maakt het fietsdieven moeilijker om te bewijzen dat zij eigenaar zijn van een gestolen fiets.

Registratie en gratis anti-fraude sticker 

Mybike is gratis en richt zich tot iedereen die in België woont. Fietsers kunnen een gratis anti-fraude sticker met een unieke code kunnen aanvragen die op het frame van de fiets wordt aangebracht. De sterkte van dit systeem is dat het fietsen koppelt aan de informatie van een geverifieerde eigenaar in een nationale database (via bijvoorbeeld Itsme of eID).

Fietsers die al een gravure of een ander type registratie (serienummer, VeloPass, Bromptonnummer, enz.) hebben, kunnen deze gegevens ook invoeren in hun mybike-account.

Bij de aankoop van een tweedehandsfiets, of wanneer een gestolen fiets gevonden wordt, kan de QR-code op de fiets gescand worden om na te gaan of die gestolen is. De eigenaar kan anoniem worden gecontacteerd.

Meer info

Wil je graag meer weten over mybike? Bezoek de website mybike.belgium.be

Gepubliceerd op woensdag 29 mei 2024 om 14:00