Mantelzorg

DeVierWegen_logo (grote weergave)

Wat is een mantelzorger?

Een mantelzorger is iemand die voor korte of lange tijd en onbetaald zorgt voor een naaste, zoals een ouder, kind, familielid, kennis of buur. Vlaanderen telt meer dan 600.000 mantelzorgers met elk hun eigen specifieke zorgsituatie: boodschappen doen voor een buurvrouw met een fysieke beperking of dagelijks zorgen voor een kind met autisme, een chronisch zieke moeder of een partner met dementie, …

Mantelzorgers van alle leeftijden geven aan dat ze vaak zélf behoefte hebben aan hulp en ondersteuning: toegankelijke informatie, kortstondige vervanging, thuiszorg, contact met andere mantelzorgers, meer tijd voor zichzelf, psychologische ondersteuning, …

 

Mantelzorgcafé ‘De vier wegen’

De gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar, Stadsregio Turnhout, Zorggroep Orion en het sociaal innovatiebureau !DROPS organiseren met de steun van Kom op tegen Kanker een nieuw ‘Mantelzorgcafé’.

Het Mantelzorgcafé werd ‘De Vier Wegen’ gedoopt om de samenwerking tussen de vier gemeenten in de verf te zetten.

Dit maandelijkse ontmoetingsmoment waar mantelzorgers elkaar in een gezellige sfeer kunnen leren kennen, wil op basis van de bestaande noden meebouwen aan een nog breder ondersteuningsaanbod in samenwerking met lokale zorgorganisaties. Naast sociaal contact komen ook inhoudelijke en ontspannende thema’s aan bod die volledig door de mantelzorgers zelf worden gekozen. Er worden telkens sprekers uitgenodigd om op een overzichtelijke manier informatie te geven en op vragen te antwoorden.

Programma

Hieronder vind je de komende activiteiten voor dit jaar. Deze activiteiten zijn gratis, en gaan via een doorschuifsysteem steeds door in een andere gemeente en op verschillende tijdstippen, zowel in de namiddag als ‘s avonds.

Iedereen die mantelzorger is of ooit mantelzorger is geweest, is van harte welkom. Indien mogelijk graag een seintje aan Eigenaard om jouw aanwezigheid te bevestigen. Indien je problemen hebt met vervoer of opvang, laat het gerust weten.

datum

activiteit

locatie

dag

uur

 

dag

uur

 

Mantelzorg in coronatijd

Vanwege de corona crisis zijn de Mantelzorgcafés even on hold gezet. Wanneer er meer duidelijkheid komt over het einde van de lock down, zal er bekeken worden of de Mantelzorgcafés op een ander tijdstip kunnen plaatsvinden. De nodige info zal je dan op deze pagina kunnen terugvinden.

Ook voor mantelzorgers zelf is het een extra uitdagende periode. In deze bewogen tijden is mantelzorg van cruciaal belang, meer dan ooit. Om de mantelzorgers een hart onder riem te steken en wat info te bieden, is er een infokrant ter beschikking gesteld met enkele tips & tricks.

Praktische info

 • Beerse
 • Turnhout
  • OC De Meerloop, Begijnhof 44, 2300 Turnhout of Dienstencentrum in de Schorvoortstraat 53, 2300 Turnhout
  • contact: secretariaat@zorggroep-orion.beof 014 47 46 00
 • Oud-Turnhout
 • Vosselaar
  • CC Reynaert, Maurits Pottersstraat z/n, 2350 Vosselaar
  • contact: dienst@vosselaar.be of 014 60 08 20

Meer info?

www.mantelzorghub.be

 

Administratieve hulp, doorverwijzen en sociale voordelen

Mensen vinden vaak hun weg niet meer in een doolhof van administratie en wetgeving. De sociale dienst van het OCMW biedt hulp bij het zoeken van de juiste dienstverlening en bij het invullen van allerhande documenten. Daarnaast kan de sociale dienst van het OCMW voor jou nagaan of je recht hebt op bepaalde sociale voordelen.

De sociale voordelen die specifiek bij het OCMW van Oud-Turnhout aan te vragen zijn, en die door de gemeente Oud-Turnhout aangeboden worden, zijn volgende toelagen:

 • Thuiszorgtoelage
 • Diftartoelage
 • ROB/RVT-toelage

De standaard aanvraagformulieren om de thuiszorgtoelage en de diftartoelage aan te vragen vind je hier bij 'downloads'. Je dient bij het aanvraagformulier van de thuiszorgtoelage nog het geldig attest van de FOD Sociale Zekerheid toe te voegen.

Een aanvraagformulier voor een toelage dien je ingevuld te bezorgen aan de sociale dienst van het OCMW Oud-Turnhout.

Praktisch

Eigenaard: assistentiewoningen en dienstencentrum

Koning Boudewijnlaan 80 
2360 Oud-Turnhout

tel.+32 (0)14 46 22 44
eigenaard@oud-turnhout.be

Openingstijden

BUREEL

maandag: 8.30 tot 12 uur
dinsdag: 8.30 tot 12 uur
woensdag: 8.30 tot 12 uur
donderdag: 8.30 tot 12 uur
vrijdag: 8.30 tot 12 uur

Andere momenten op afspraak.

Bij afwezigheid of voor dringende zaken kan je contact opnemen met het OCMW.