LEADER projectoproep

Gezocht: liefhebbers van het platteland die de handen uit de mouwen willen steken

Europa, Vlaanderen en provincie Antwerpen lanceren een oproep voor plattelandsprojecten

Wat als jij middelen krijgt om aan de slag te gaan met jouw dorp of platteland? Een budget om te zoeken naar manieren om het kostbare platteland dat de Kempen rijk is, te versterken. Klinkt te mooi om waar te zijn? Wel, dan heb je nog niet van LEADER gehoord! LEADER is een bijzonder subsidieprogramma. In dit fonds gaat het niet alleen over centen. LEADER is bovenal een manier om bewoners, ondernemers, organisaties, lokale besturen en verenigingen samen te laten werken aan een duurzaam en leefbaar platteland.

Dit platteland werd vastgelegd in gebieden: de LEADER-gebieden. In de provincie Antwerpen zijn er maar liefst drie! De subsidies zijn exclusief gereserveerd voor projecten die uitgevoerd worden in één van die gebieden. Om in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning, kunnen lokale initiatieven na het aanmelden van hun idee in een begeleid traject stappen. Een jury die bestaat uit mensen die wonen en werken in het gebied, beslist welke projecten worden goedgekeurd.   

In 2024 kunnen ideeën uiterlijk op 4 maart aangemeld worden en een tweede keer op 2 september.

Wie het kleine niet eert …

Niet alleen grote projecten kunnen bijdrage leveren aan het platteland, ook kleinere projecten brengen veranderingen teweeg. Het creëren van een groene ontmoetingsplek in je dorp is maar één van de vele voorbeelden.

Kleine, concrete projecten (maximum van 12.000 euro) zijn ook welkom en kunnen rekenen op een kortere procedure.

Aan de slag!

Lees op www.leaderprovincieantwerpen.be alles over hoe je kans kan maken op subsidies en in welke gemeenten je project uitgevoerd moet worden. Ook de info over de inspiratiesessies staat erop en wordt verder aangevuld.

Elk LEADER-gebied heeft bovendien een aanspreekpunt, de LEADER-coördinator. Die helpt jou met plezier op weg bij vragen!