Kunst in het straatbeeld

Gedenkstenen voor markante inwoners

Op verschillende plaatsen in de gemeente werden in het voetpad gedenkstenen aangelegd voor markante inwoners:
Van der Bekenlaan - Eugeen Surinxstraat - Albert Sohiestraat - Domin Bauwensstraat - Jef Claesenstraat - Alois Peetersstraat - Jozef Embrechtsstraat - Jozef Van Miertstraat - Pastoor Geptsstraat - Pastoor Kerselaersstraat - Petrus Dielsstraat.

Kunst in het straatbeeld

In de Oud-Turnhoutse straten vindt u de volgende kunstwerken terug:


‘Verbondenheid’

May Van Miert (°1945)
begraafplaats Oude Arendonkse Baan

In 2006 werd een gemeenschappelijk graf ingericht. De Oud-Turnhoutse beeldhouwster May Van Miert creëerde een kunstwerk ter nagedachtenis van alle mensen die er rusten, als symbool voor sereniteit en verbondenheid met elkaar.

‘Liggende moeder met kind’

ingang Ontmoetingscentrum De Djoelen, Steenweg op Mol 3

Het was de laatste wilsbeschikking van inwoner Jan Eerland (1910-2003) dat het bronzen beeld na zijn dood aan de gemeente werd geschonken.

Oorlogsgedenkteken met Mariabeeld

op het dorpsplein aan het gemeentehuis

Gedenkteken voor de vijf Oud-Turnhoutse burgers die omkwamen bij de inval van Duitse troepen op 14 mei 1940.

De Liereman

Roland Rens (1952-2007)

voortuin Hofke van Chantraine, Kerkstraat 46

De kunstenaar creëerde een fictief figuur, die een verpersoonlijking van het Landschap De Liereman voorstelt. Het beeld is half mens en half natuur, iemand die de schoonheid van de natuur en het gebied benadrukt door zich erin te wentelen.

Samen-Tafel-Leven

Charles Vergouwen (°1946)
hoek Steenweg op Turnhout - Steenweg op Oosthoven

Naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van Oud-Turnhout, schonken de Nederlandse inwoners een kunstwerk. Zij kozen voor een werk in brons, bestaande uit een Kempense tafel en stoel, enkele ornamenten en een openliggend boek met een verbroederend gedicht.

Madonna der Nevelen

Luk Van Soom (°1956)
tuin PVT De Liereman, Schuurhovenberg 59

Het monumentale beeld ‘De madonna der Nevelen’ werd in 2002 geplaatst in de tuin van het psychiatrisch verzorgingstehuis van de broeders van liefde, campus De Liereman in Oud-Turnhout.

Autonoom

Maurice Brams (°1938)
aan hoofdingang gemeentehuis

In november 2009 werd het kunstwerk “Autonoom” van de Oud-Turnhoutse kunstenaar Maurice Brams officieel ingehuldigd. Het kunstwerk, in gezoet arduin, symboliseert 150 jaar trotse zelfstandigheid van de gemeente.

Gedragen Tijd

kerkhof Sint-Bavokerk, Kerkstraat

Het kunstwerk werd ter gelegenheid van 150 jaar Oud-Turnhout door Heemkundekring Corsendonca geschonken en werd samengesteld uit de oude wijzerplaten van de Sint-Bavokerk en de arduinen stenen van de brug over het riviertje de AA op Schuurhovendijk.

Karel Van Miert

Philip Aguirre y Otegui (°1961)
Hoek Steenweg op Ravels-Polderstraat

Voormalig EU-commissaris Karel Van Miert (1942-2009) was Oud-Turnhoutenaar van geboorte en woonde er zijn ganse jeugd. Ook tijdens zijn drukke internationale politieke leven maakte hij graag tijd om in zijn tuin te werken. Deze twee invalshoeken zijn terug te vinden in het bronzen kunstwerk.

Ontplooiing

Hilde Heyns
Ingang Openbare Bibliotheek, 
Sint-Bavostraat 3

Actie tot samenwerking

Jef van Leeuw
Kerk Zwaneven, 
Steenweg op Mol 161

Over de brug en thuis

Chris WensLage Darisdonk