Hulp bij schulden

Inwoners van Oud-Turnhout kunnen beroep doen op het OCMW voor begeleiding in hun financiële situatie. Er zijn verschillende soorten van begeleiding mogelijk, afhankelijk van de ernst van de situatie. Je kan vrijblijvend contact opnemen voor een afspraak. In een gesprek kan de maatschappelijk werker onderzoeken welke vorm van begeleiding het best aansluit bij jouw situatie.

Budgetbegeleiding

Je hebt een beperkte schuldenlast en wil zelf zoveel mogelijk verantwoordelijkheid dragen in het beheer van jouw financiën, maar je hebt wat vragen over hoe je je financiën beter kan beheren? Dan is budgetbegeleiding misschien wel iets voor jou. Bij deze vorm van hulpverlening krijg je tips over hoe je je inkomsten en uitgaven goed in balans kan brengen en hoe je schulden kan vermijden.

Schuldbemiddeling

Als je hulp wil bij het aanvragen van een betaalregeling voor één of enkele facturen, kan een maatschappelijk werker je hierin ondersteunen. De maatschappelijk werker onderzoekt de juridische grond van de facturen. Daarna bepaal je samen een haalbaar financieel plan en neem je contact op met de schuldeisers om een regeling te treffen. Het gaat hierbij om een kortdurende begeleiding. Na de bemiddeling met schuldeisers neem jij het roer weer over en sta je in voor de afbetaling van de schulden.

Budgetbeheer

Als je problemen hebt met het onder controle houden van je uitgaven en het opvolgen en uitvoeren van je administratie of je hebt een behoorlijke schuldenlast die je boven het hoofd groeit, kan budgetbeheer een mogelijke oplossing zijn. Het doel van budgetbeheer is hetzelfde als dat van budgetbegeleiding: je leert hoe je jouw inkomsten en uitgaven kan beheren, maar met budgetbeheer ben je zeker dat alle rekeningen juist betaald worden.

Budgetbeheer lijkt voor een stuk op budgetbegeleiding, maar gaat wat verder. Een maatschappelijk werker zal samen met jou een inventaris van je schulden maken en een budgetplan opstellen. De maatschappelijk werker ontvangt jouw inkomsten en voert de betalingen van je vaste kosten en van je schulden in jouw plaats uit. Je krijgt leefgeld om eten mee te kopen of om andere noodzakelijke aankopen te kunnen betalen.

Collectieve schuldenregeling

Mensen in een uitzichtloze financiële situatie moeten opnieuw een perspectief krijgen op een hoopvolle toekomst en een leven kunnen leiden met een minimum aan menselijke waardigheid. Het doel is om in de mate van het mogelijke je schulden af te betalen en daarna opnieuw schuldenvrij door het leven te gaan.

Deze regeling is een gerechtelijke regeling voor structurele schuldproblemen en er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Als je wordt toegelaten voor deze regeling, zal de rechtbank een schuldbemiddelaar aanstellen. Je zal je inkomen dan niet meer zelf ontvangen. De schuldbemiddelaar zorgt in de mate van het mogelijke voor de afbetaling van de schulden. Hij zal je een deel van je inkomen geven om dagelijkse behoeften, zoals eten, huur, vaste kosten... mee te betalen. Voor grotere uitgaven moet je toestemming van de schuldbemiddelaar vragen.