Regelgeving en vergunningen voor cafés, restaurants en toeristische logies.
Voor het openen of het heropenen van een café of restaurant moet je een exploitatievergunning hebben. Om gegiste en/of sterke drank te schenken moet je een tapvergunning hebben.
Om terrassen en schuttingen op de openbare weg te plaatsen, moet je een vergunning hebben.
Niets is leuker dan een zomers terrasje in de dorpskern. Maar niet elke horecazaak heeft genoeg plaats op eigen grond om zo'n terras uit te bouwen. En op zich is er ook niets mis met een terras op een plein of op de stoep. Tenminste als er goede afspraken gemaakt zijn om de voorbijgangers en de buren niet te hinderen. En als de regels inzake ruimtelijke ordening niet geschonden worden.
Horecazaken met een vergunning om drank en/of voedsel eten te serveren, kunnen een toelating vragen voor het plaatsen van een terras. In hoofdstuk II van het Uniform Gemeentelijk Politiereglement staan de algemene regels opgenomen waaraan terrassen op het openbaar domein moeten voldoen.
Om een terras op het openbaar domein te mogen plaatsen, heb je een vergunning van het college van burgemeester en schepenen nodig. Het terras moet ook aan een aantal normen voldoen inzake verkeersveiligheid. Mogelijk heb je ook een omgevingsvergunning nodig.
Horecazaken die een terras op het openbaar domein willen starten, nemen daarvoor contact op met de dienst mobiliteit. Het is mogelijk om zowel in de zomer als in de winter een terras te plaatsen.
Horeca Vlaanderen is de beroepsfederatie voor horecaondernemers. Je kan er terecht voor heel wat informatie en opleidingen.
Horeca Vlaanderen is de beroepsvereniging van en voor de horeca. Je kan er terecht voor specifieke informatie over horeca, maar bijvoorbeeld ook voor opleidingen of juridisch advies.
Een horecazaak staat nog meer dan andere bedrijven bloot aan allerlei voorschriften, regels en verplichtingen. Om startende horecazaken optimaal te begeleiden, ontwikkelde Horeca Vlaanderen een startersbrochure met alle formaliteiten en een aantal handige tips. Ook voor bestaande horecazaken is de brochure een handige houvast.
Hotel? B&B? Vakantiewoning? Kampeerterrein? Voor wie toeristen tegen betaling laat overnachten gelden heel wat regels en basisnormen.
De logies blijven bovendien onderworpen aan de regelgeving van andere beleidsdomeinen als die op hun uitbating van toepassing is ( ruimtelijke ordening, milieu, fiscaliteit, voedselveiligheid …)
Voor wie?
Elk toeristisch logies waar je mensen tegen betaling te slapen legt, moet voldoen aan dezelfde zeven basisnormen voor brandveiligheid en kwaliteit. Het maakt niet uit of het om een professionele uitbating of bijverdienste gaat en of het logies rechtstreeks wordt aangeboden of via tussenpersonen of een internetplatform.
Voorwaarden?
Een toeristisch logies kan enkel in een pand dat correct vergund is. We raden je dan ook aan om zeker langs te gaan bij de dienst ruimtelijke ordening op het gemeentehuis om te horen wat wel en niet mogelijk is. Hier lees je meer over het aspect ruimtelijke ordening.
Elk logies moet je verplicht aanmelden via het Uitbatersportaal van Toerisme Vlaanderen anders ben je niet in orde met de wetgeving. Je kan de logies bovendien vrijwillig laten erkennen / vergunnen door Toerisme Vlaanderen, al dan niet met een comfortclassificatie (sterren).