Hoe word ik animator?

Een animatorattest behalen

Hoe oud moet ik zijn?

Je kan een animatorcursus volgen van zodra je 15 jaar bent. Let op, je ontvangt je animatorattest pas op je 16de verjaardag maar je kan wel je vorming en stage doen als je 15 bent.

Waar kan ik een animatorcursus volgen?

Er zijn zeer veel organisaties die een animatorcursus aanbieden. Dit kan bij Vlaamse dienst voor speelpleinwerking, Kazou, Chiro Vlaanderen, KLJ Vlaanderen, Bloemenstad, Koning Kevin, Sporta Vlaanderen, … 
Belangrijk is dat je een vorming zoekt waarbij jij je goed voelt en die in jouw agenda past want niet elke organisatie geeft elke vakantie een vorming.

Vorming gevolgd … nu nog je stage!

Om je animatorattest in handen te krijgen, moet je ook 50 uren stage lopen op een speelpleinwerking. Dit kan tijdens de zomermaanden op speelpleinwerking Zweepes Ven, maar je bent vrij in keuze. 

Stage op Speelpleinwerking Zweepes Ven

  • Voor een stage-aanvraag, stuur je een mailtje met alle beschikbare weken naar de jeugddienst. Heb je al een KAVO-ID*, dan mag je deze ook bezorgen.
  • Belangrijk! Op Speelpleinwerking Zweepes Ven doe je geen 50 uren maar 10 dagen stage omdat we merken dat 50 uren stage vaak te kort is.
  • Je komt als nieuwe animator in een grote bende animatoren terecht en door meer uren stage te doen, krijg je meer tijd om ons speelplein te leren kennen, de kinderen te leren kennen en zelf ook je weg te vinden in de animatorengroep. Ter compensatie voor je stage ontvang je een vrijwilligersvergoeding van 20 euro per dag.

    *KAVO-ID is een nummer dat uniek is en enkel van jou is. Dit nummer krijg je tijdens je vorming. Je KAVO-ID is gekoppeld aan KAVO-Vlaanderen. Via KAVO-Vlaanderen koppelt de jeugddienst jou aan het speelplein om je stage te registreren en te beoordelen.

Vorming gevolgd & geslaagd voor mijn stage! Wat nu?

Van zodra je je stage met succes hebt doorlopen, zal de jeugddienst je positief beoordelen in KAVO-Vlaanderen.

  • Ben je al 16 jaar op het einde van je stage dan ontvang je kort na afloop van je stage je animatorattest. 
  • Ben je nog geen 16 jaar op de je laatste stagedag, dan ontvang je je attest van zodra je 16 bent.

Amai? een animatorcursus volgen is niet goedkoop!

Het klopt dat een animatorcursus niet goedkoop is, maar als gemeente willen we zoveel mogelijk jongeren stimuleren om deze toch te volgen door hen te ondersteunen in de kostprijs via een subsidie. Alle info hierover vind je in het Subsidiereglement Jeugd.

Ik heb toch nog vragen …

Zit je toch nog met vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de jeugddienst. Ze helpen je zeer graag verder!

Meer info

Jeugddienst – jeugd@oud-turnhout.be – 014 46 22 35