Hinder en overlast

Je buren, je vrienden 

Een goede relatie met de buren is heel aangenaam. Maar, soms kunnen bezigheden van jouw buur storend zijn. We hebben nogal snel de neiging om te klagen over de hinder van anderen, maar vergeten dat ook onze eigen activiteiten mogelijk hinder voor anderen betekenen. Een goed gesprek kan veel oplossen. 

Wat een lawaai! 

Burenlawaai is na het verkeer de meest voorkomende vorm van geluidshinder. Met wat gezond verstand kan je al heel wat overlast vermijden. Maai bijvoorbeeld je gras niet als je weet dat er bij de buren bezoek op het terras zit. Zet geen luide muziek op wanneer de kinderen van de buren examens hebben. De televisie moet niet altijd even luid staan en hoeft misschien ook niet tegen de gemeenschappelijke muur te staan. Luide muziek kan je ook met een hoofdtelefoon beluisteren. En bij een tuinfeest kan je best jouw buren op voorhand waarschuwen of zelfs uitnodigen. 

Wat is die geur? 

Geur kent geen tuingrenzen. Afval dat in de tuin blijft liggen, kan zorgen voor een onaangename geur. Zorg ervoor dat je tuin- en keukenafval op een correcte manier composteert en draag zorg voor je huisdieren in de tuin. 

Afval verbranden is verboden. Vijfentwintig procent van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin.

Is het nu dag of nacht? 

Licht is belangrijk. Overdag zorgt de zon voor warmte en licht, maar ’s nachts hebben we vaak kunstmatige verlichting nodig. Te veel nachtelijke verlichting heeft echter een negatief effect op dieren, planten en mensen. Verlicht dan ook enkel waar en wanneer dat nodig is. Probeer bijvoorbeeld verlichting in de tuin steeds naar je eigen eigendom te richten en maak waar mogelijk gebruik van bewegingsdetectoren. 

Milieuklachten 24u/24u 

Onze dienst is zeker ook beschikbaar voor dringende milieuklachten.  Buiten de diensturen gebruik je bij voorkeur het vermelde telefoonnummer. Indien nodig kan onmiddellijk actie ondernomen worden.