Hinder: lawaaihinder, geurhinder, lichthinder

Uw buren, uw vrienden

Een goede relatie met de buren is heel aangenaam. Maar, soms kunnen bezigheden van uw buur storend zijn. We hebben nogal snel de neiging om te klagen over de hinder van anderen, maar vergeten dat ook onze eigen activiteiten mogelijk hinder voor anderen betekenen. Een goed gesprek kan veel oplossen.

Wat een lawaai!
Burenlawaai is na het verkeer de meest voorkomende vorm van geluidshinder. Met wat gezond verstand kan u al heel wat overlast vermijden. Maai bijvoorbeeld uw gras niet als u weet dat er bij de buren bezoek op het terras zit. Zet geen luide muziek op wanneer de kinderen van de buren examens hebben. De televisie moet niet altijd even luid staan en hoeft misschien ook niet tegen de gemeenschappelijke muur te staan. Luide muziek kan u ook met een hoofdtelefoon beluisteren. En bij een tuinfeest kan u best uw buren op voorhand waarschuwen of zelfs uitnodigen.

Wat is die geur?
Geur kent geen tuingrenzen. Afval dat in de tuin blijft liggen kan zorgen voor een onaangename geur. Zorg ervoor dat u tuin- en keukenafval op een correcte manier composteert en draag zorg voor uw huisdieren in de tuin.
Afval verbranden is verboden. Vijfentwintig procent van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin.

Is het nu dag of nacht?
Licht is belangrijk. Overdag zorgt de zon voor warmte en licht, maar ’s nachts hebben we vaak kunstmatige verlichting nodig. Te veel nachtelijke verlichting heeft echter een negatief effect op dieren, planten en mensen. Verlicht dan ook enkel waar en wanneer dat nodig is. Probeer bijvoorbeeld verlichting in de tuin steeds naar uw eigen eigendom te richten en maak waar mogelijk gebruik van bewegingsdetectoren.

Wetgeving

Het UGP bevat verschillende voorschriften om geluids-, geur- en lichthinder te voorkomen.

Praktisch

Milieudienst

Dorp 31
2360 Oud-Turnhout 

tel.+32 (0)14 46 22 13
milieu@oud-turnhout.be

Openingstijden

maandag: 8.30 tot 12 uur
dinsdag: 8.30 tot 12 uur
17.30 tot 19.30 uur
woensdag: 8.30 tot 12 uur
donderdag: 8.30 tot 12 uur
vrijdag: 8.30 tot 12 uur