Herbestemming van graven op de begraafplaats Oude Arendonkse Baan

De begraafplaats aan de Oude Arendonkse Baan kampt met plaatsgebrek. Om dit probleem aan te pakken, worden er oudere graven herbestemd vanaf januari 2026.

Dit is noodzakelijk om de begraafplaats toekomstbestendig en duurzaam in te richten.

Waarom is herbestemming nodig?

Tot voor kort werd het bestaande reglement voor de begraafplaatsen niet actief toegepast. Hierdoor dreigt plaatsgebrek op relatief korte termijn op de begraafplaats aan de Oude Arendonkse Baan.

Daarom voeren we een aangepaste aanpak in voor zowel niet-geconcedeerde als geconcedeerde graven. De gemeenteraad heeft op 19 december 2024 het huishoudelijk reglement en het retributiereglement op de begraafplaatsen goedgekeurd. Sinds 1 januari 2025 zijn deze in werking getreden.

In de eerste fase geldt deze aanpak uitsluitend voor de begraafplaats aan de Oude Arendonkse Baan.

Wat betekent dit voor de graven?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen niet-geconcedeerde graven (graven zonder concessie) en geconcedeerde graven (graven met een concessie).

Niet-geconcedeerde graven

Niet-geconcedeerde graven, ook wel graven zonder concessie genoemd, worden na een grafrust van 15 jaar herbestemd op de begraafplaats aan de Oude Arendonkse Baan. Om betrokkenen te informeren, is op 6 januari 2025 een bekendmaking aangebracht aan of in de nabijheid van het betrokken perceel.

Belanghebbenden hebben sindsdien één jaar de tijd om zelf de graftekens te verwijderen. De termijn eindigt op 5 januari 2026. Nadien worden de graftekens door de gemeente verwijderd en worden die eigendom van de gemeente. Het omzetten van een niet-geconcedeerd graf naar een geconcedeerd graf is niet mogelijk.

Wel is het mogelijk om een aanvraag in te dienen voor retroactieve thuisbewaring van een asurne. Dit houdt in dat men, op eigen kosten, een opgraving kan laten uitvoeren, het lichaam kan laten cremeren en vervolgens de as thuis kan bewaren of laten uitstrooien.

Deze aanvraag is mogelijk zolang de procedure van ontruiming loopt. Het verzoek moet schriftelijk worden gericht aan het college van burgemeester en schepenen en kan enkel worden ingediend door de overlevende echtgeno(o)t(e), samenlevende partner of bloedverwanten in de eerste graad.

Geconcedeerde graven

Wanneer de termijn van een concessie is verlopen, wordt ook dit graf herbestemd. Nabestaanden worden hierover minimaal één jaar voor de ontruiming geïnformeerd via bekendmaking aan het graf of in de nabijheid ervan.

Net zoals bij niet-geconcedeerde graven, krijgen belanghebbenden één jaar de tijd om graftekens te verwijderen. Na afloop van deze termijn worden de graftekens door de gemeente verwijderd en worden ze eigendom van de gemeente. Het college van burgemeester en schepenen beslist over de bestemming van deze materialen.

Voor geconcedeerde graven is het ook mogelijk om een retroactieve thuisbewaring van een asurne aan te vragen. Dit kan zolang de concessietermijn of de procedure tot hernieuwing van de concessie loopt. De plaats van bewaring of verstrooiing wordt in de aanvraag aangeduid. De aanvraag tot retroactieve thuisbewaring kan slechts éénmaal worden ingediend.

Een blijvende herinnering

Als een graf wordt herbestemd, laten we de naam van de overledene graveren op een gezamenlijk herdenkingsmonument achteraan op de begraafplaats. Zo is er altijd een plek om je dierbaren te gedenken.

Waarom geen persoonlijke verwittiging?

Het opsporen van alle nabestaanden en hun contactgegevens is praktisch niet haalbaar. Daarom kiezen we voor een ruime en tijdige bekendmaking via aanplakking op de begraafplaats en via meerdere gemeentelijke communicatiekanalen, zoals website en infomagazine.

Meer info

Heb je vragen over de herbestemming van graven? Maak een afspraak bij de dienst burgzerzaken:

  1. klik op  afspraak dienst burgerzaken
  2. kies voor 'Begraafplaatsen- informatie - indienen aanvragen'
Gepubliceerd op maandag 6 jan 2025 om 10:00