Halt2diabetes

Wat is Halt2Diabetes?

Halt2Diabetes is een preventiecampagne van de Diabetes Liga om het risico op diabetes type2 te verminderen. Onze gemeente zet hier graag haar schouders onder.

Diabetes is een chronische aandoening waarbij je bloedsuikergehalte te hoog is. 1 op de 10 volwassen in ons land heeft diabetes. In tegenstelling tot diabetes type 1, kan je diabetes type2 voor een groot deel voorkomen via een gezonde levensstijl. Via HALT2Diabetes worden 45-plussers met een verhoogd risico op diabetes type2 opgespoord en begeleid naar een gezonde levensstijl. Vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes kunnen rechtstreeks instromen.

Screening

Samen met onze huisartsen en apothekers helpen we jou om te checken of je een verhoogd risico op diabetes type 2 hebt.

Wil je zelf berekenen wat jouw risico op diabetes type 2 is?

  1. Vul de vragenlijst in op www.gezondheidskompas.be (enkel als je 45 jaar of ouder bent). Nadien krijg je je resultaten en kan je ervoor kiezen om deze met je huisarts te delen.
  2. Heb je een diabetes risicoscore van 12 of meer?
    • Ga naar je huisarts voor een bloedonderzoek.
    • Schrijf je in voor de groepssessies ‘Gezonde Voeding op Verwijzing’.

Heb je een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes? Dan hoef je de test niet in te vullen en kan je je meteen inschrijven voor de groepssessies.

Preventie Diabetes type2

In 2024 organiseren we allerlei sessies inzake de preventie van diabetes type2, zoals voeding op verwijzing, bewegen op verwijzing en een rookstopcursus. Meer info vind je in onderstaande brochure.

Aanbod sessies Oud-Turnhout5,4 Mb(pdf)

Groepssessies ‘Voeding op verwijzing’

Heb je een diabetes risicoscore van 12 of meer? Dan kan je gratis deelnemen aan groepssessies ‘Voeding op verwijzing’.

In enkele groepssessies van anderhalf uur ga je, onder begeleiding van een diëtiste, praktijkgericht aan de slag met je eetgewoonten en leer je hoe je gezonder kan eten.