In Oud-Turnhout kan je jouw lege, glazen flessen en bokalen meegeven met de huis-aan-huisophaling. Gebruik de blauwe glasbak om je glasafval te verzamelen en zet deze tijdig buiten op de ophaaldag.
De ophaling gebeurt één keer per maand, telkens op donderdag. De ophalingsdata vind je op de afvalkalender of in de Recycle! app. Naast de maandelijkse glasophaling kan je met glazen flessen en bokalen ook terecht op het recyclagepark.
De glasbollen in onze gemeente zijn verdwenen. Vaak waren de glasbolsites hotspots voor sluikstorten. Met de komst van de huis-aan-huisinzameling van glas is dit van de baan.
Sorteerregels voor glas
Wat mag in de blauwe glasbak?
In de blauwe glasbak mogen glazen flessen en bokalen. Hou rekening met onderstaande sorteerregels:
- wit en gekleurd glas mag samen
- enkel transparante glazen flessen en bokalen
Hoe aanbieden?
- flessen en bokalen zijn leeg en gespoeld
- geen deksels en dopjes of ander afval
- plaats flessen en bokalen met de bodem naar boven in de glasbak; zo vermijd je extra gewicht voor de afvalophalers bij regenweer
Wat mag niet in de glasbak?
De volgende zaken mogen niet in de glasbak:
- hittebestendig glas (bv. ovenschotels), porselein en aardewerk, voorwerpen in terracotta, opaalglas en kristalglas en vlak glas (zoals ramen en spiegels).
Deze voorwerpen hebben een andere samenstelling of smelttemperatuur. Dat zorgt voor kwaliteitsverlies en storingen bij de recyclage van flessen en bokalen. - lampen en tl-lampen
De glasbak hoort bij jouw woning, bij verhuis laat je deze achter voor de nieuwe bewoners, net zoals de andere afvalcontainers. De glasbak blijft eigendom van IOK Afvalbeheer.
Wil je na het ledigen je eigen glasbak gemakkelijk terugvinden? Schrijf je huisnummer aan de buitenkant van je glasbak met een alcoholstift. Zo neem je niet per ongeluk de bak van je buren mee. Dit is zeker handig als je in een appartementsgebouw of druk bewoonde straat woont.
Veelgestelde vragen
- Wie krijgt een glasbak?
Elk gezin krijgt een glasbak. Ook bedrijven, zelfstandigen, scholen en verenigingen die aangesloten zijn bij DIFTAR, ontvangen een blauwe glasbak. Bedrijven, zelfstandigen, scholen en verenigingen die geen gebruik maken van DIFTAR-ophalingen van IOK Afvalbeheer, en daarom ook niet bijdragen in de algemene kosten, krijgen geen blauwe glasbak. - Kan ik een grotere of kleine glasbak krijgen?
Neen, er bestaat maar 1 formaat. - Kan ik een tweede glasbak krijgen?
Neen, er is maximum 1 glasbak per ophaalpunt. - Wat moet ik doen als ik meer glas heb?
Heb je eens meer glasafval, bijvoorbeeld rond de feestdagen? Dan kan je extra glas aanbieden in een bijkomende bak. Die wordt dan bij de ophaling mee leeggemaakt. Gebruik hiervoor een gelijkaardige, stevige plastieken bak, en zeker geen kartonnen doos. Extra glas kan je ook gratis aanleveren op het recyclagepark. - Is Oud-Turnhout de eerste gemeente waar glas wordt opgehaald?
Neen, Oud-Turnhout is de 14de gemeente in de Kempen waar glas aan huis wordt opgehaald. De ophaling van glas aan huis is een bewuste keuze van onze gemeente. Zo vermijden we sluikstorten en zwerfvuil in de omgeving van de glasbollen. Tot eind maart blijven de (oude) glasbollen nog staan, nadien worden ze verwijderd. - Ik heb een horecazaak en dus veel glasafval.
Als je meer glasafval hebt dan een gemiddeld gezin omdat je bijvoorbeeld een zaak hebt, dan kan je een overeenkomst afsluiten met een privé-ophaler. - Mag wit en groen glas samen in de bak?
Ja, dat mag samen in de bak. Na de ophaling gaat het ingezamelde glas naar een sorteerinstallatie waar het glas machinaal op kleur wordt gescheiden. Wit glas kan dan opnieuw gebruikt worden om wit glas te maken. Van gekleurd glas wordt opnieuw gekleurd glas gemaakt. - Wat moet ik doen bij een verhuis?
De glasbak hoort bij de woning en moet je bij verhuis achterlaten.
Bij verhuis naar een nieuwe woning kan je na inschrijving op het gemeentehuis een glasbak aanvragen. Die wordt daarna geleverd bij je thuis door onze diensten. De overige (nieuwe) afvalcontainers worden door IOK Afvalbeheer aan huis geleverd, dat gebeurt dus niet op hetzelfde moment. - Glasbak stuk?
Een nieuwe blauwe glasbak is enkel op afspraak verkrijgbaar bij de technische dienst (tel. 014 45 30 10).