In 2011 behaalde Oud-Turnhout de titel van 'fairtradegemeente'. Deze titel geeft aan dat Oud-Turnhout eerlijke handel belangrijk vinden.
Bij fair trade denken we meestal aan producten die we in de Wereldwinkel kopen en die op een eerlijke manier geproduceerd werden, waarvoor de boer uit het zuiden een correcte prijs gekregen heeft.
Maar fair trade is meer dan dat ... Producten van bij ons die bijdragen tot een economische, sociale en ecologisch verantwoorde ontwikkeling kunnen ook het label fair trade krijgen. Hierbij gaat het om de zogenaamde 'korte keten'.
Korte keten is een manier van verkopen waarbij de consument rechtstreeks koopt van de producent, zonder tussenpersonen als groothandels, supermarkten ... Voorbeelden hiervan zijn hoevewinkels, boerenmarkten, groente- en fruitautomaten, … De landbouwer bepaalt hier zelf zijn aanbod en zijn prijs. De consument van zijn kant krijgt in ruil verse en kwaliteitsvolle producten ‘recht van het veld’. Er moeten bijna geen kilometers worden afgelegd tussen het veld en de verkoopruimte en het verpakkingsafval wordt sterk beperkt. Bovendien vaart de lokale economie er wel bij. De voordelen zijn dus overduidelijk.
Een fairtradelabel garandeert het volgende:
- De producent ontvangt een eerlijke prijs waarmee hij zijn productiekosten dekt én waarmee hij bovendien zelf in zijn eigen onderhoud kan voorzien en dat van zijn gezin.
- De producenten en arbeiders mogen zich verenigen in vakbonden en andere organisaties die hun rechten verdedigen.
- Het product werd vervaardigd zonder kinderarbeid.
- De productiemethodes zijn milieuvriendelijk en pesticidevrij.
Tot op heden kosten fairtradeproducten vaak een beetje meer dan hun klassieke tegenhangers, maar dit verschil wordt steeds kleiner naargelang fair trade meer ingeburgerd raakt. Met fairtradeproducten en lokale producten krijg je niet alleen waar voor je geld, je mag er ook van uitgaan dat de producent geld krijgt voor zijn waar.
Meer info
Door middel van 6 criteria spelen we in op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. Zo maken we mensen in heel Vlaanderen warm voor het verhaal achter fair trade. Op naar meer eerlijke en duurzame consumptie!
Criterium 1: lokaal bestuur
Het bestuur moet een resolutie goedkeuren die fair trade steunt en naast koffie nog minstens één ander fairtradeproduct aankopen voor vergaderingen, op kantoor, ... In Oud-Turnhout werd gekozen om naast koffie, ook fairtradethee, -chocolade en -wijn aan te kopen.
Verder moet de gemeente ook het bewustzijn rond fair trade promoten.
Criterium 2: winkels en horeca
Minstens twee fairtradeproducten zijn duidelijk beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken.
- Oxfam Wereldwinkel
- Kempisch Fruit
- BC De Liereman
- De Woeste Goesting
- Aldi
- Lidl
- Albert Hein
- LDC Eigenaard
- ’t Putterhuys
- Omloop
- Burcht Hertog Jan
- Merel en Kerel
- Gezonde goesting - zelfoogst boerderij Zandstraat
- 't land van Rhoode - zelfoogst boerderij Rhoode
Criterium 3: scholen, bedrijven en organisaties
Een aantal scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtradeproducten. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met fair trade te vergroten.
Scholen
Bedrijven
Verenigingen
- Scouts Ansarat
- Goezot
- Cultuurpromotie Oud-Turnhout vzw
- Davidsfonds Oud-Turnhout
- Ademtocht
- Tintel Toneel
- KOMOP!!
Criterium 4: media
Zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal niveau trachten te behalen zodat een groot deel van de bevolking wordt bereikt en de lokale deelnemers, handelaars en organisaties zich gewaardeerd voelen voor hun engagement.
Criterium 5: trekkersgroep
Een lokale trekkersgroep is actief en neemt de nodige initiatieven om de titel te behalen. Nadat de titel behaald is, is deze trekkersgroep verantwoordelijk voor de continuïteit van de campagne o.a. door een jaarlijkse evaluatie.
Criterium 6: lokale duurzame voeding
In de gemeente werd een nieuw initiatief gelanceerd dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigt.