Eikenprocessierupsen

eikenprocessierups.jpg (grote weergave)

De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig.

In de zomermaanden kunnen eikenprocessierupsen een ware plaag zijn. Kaalgevreten eikenbomen en jeukhinder bij spelende kinderen of omwonenden zijn de meest gekende gevolgen. Eikenprocessierupsen bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken.

Hoe herken je een eikenprocessierups?

Eikenprocessierupsen trekken ’in processie‘ naar de bladeren van de boom. Het zijn vooral eikenbomen (inlandse, maar soms ook Amerikaanse) die hun voorkeur genieten. Rond half mei, krijgen de rupsen hun microscopisch kleine brandharen die zorgen voor de nodige jeukproblemen. Vanaf juli groeien de rupsen uit tot onopvallende grijze nachtvlinders.

Welke problemen veroorzaken de rupsen?

De lange haren, die de rupsen bij verstoring loslaten, veroorzaken erge jeuk of zelfs ontstekingen of astmatische reacties. Ze bevatten immers mierenzuur en zijn voorzien van een weerhaakje.

Wie in aanraking komt met de brandharen, krijgt huiduitslag die gepaard gaat met hevige jeuk. Deze klachten verdwijnen meestal zonder behandeling binnen de twee weken. Bij hevige irritatie kan een anti-jeukmiddel eventueel verlichting geven. Gezondheidseffecten ter hoogte van de ogen of de bovenste luchtwegen zijn eerder zeldzaam. Bij ernstige gezondheidsklachten neem je best contact op met de huisarts.

Wat doen bij overlast?

 

1. Bestrijding op openbaar domein: meld het ons

Als je processierupsen opmerkt langs de openbare weg of op een plein of park, kan je het gemeentebestuur verwittigen om ze te bestrijden. Dit kan via het meldingsformulier of telefonisch via 014 46 22 11 als het dringend is.

 

2. Bestrijding op privédomein

Rupsen in bomen op privédomein moet je zelf bestrijden:

    • Je kan een firma contacteren die gespecialiseerd in het verwijderen van deze rupsen. Zij kunnen de rupsen op verschillende manieren bestrijden (bv. wegbranden of wegzuigen). Onderaan deze pagina vind je een lijst van gespecialiseerde firma’s.
    • Je kan ook zelf bestrijdingsmiddel aankopen bij een planten- of dierenspeciaalzaak. Dit product breng je aan op de bladeren waarvan ze eten, maar niet op de rupsen zelf. Wees voorzichtig bij het verwijderen van rupsen of spinsels of het snoeien van aangetaste bomen: draag handschoenen, een stofmasker, een stofbril en beschermende kledij. Wrijf niet in de ogen en was nadien steeds de handen!

Als de nesten zich op een afgelegen plek bevinden waar weinig mensen komen, kan overwogen worden deze onaangeroerd te laten. De schadelijke rupsen verdwijnen vanzelf in de loop van het seizoen.

Wat mag je vooral niet doen?

    • de rupsen en nesten aanraken
    • gebruik maken van insecticiden. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu en hebben geen effect op de irriterende haren.
    • de rupsen wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger. De haren van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken. 

Meer info

Praktisch

Milieudienst

Dorp 31
2360 Oud-Turnhout 

tel.+32 (0)14 46 22 13
milieu@oud-turnhout.be

Openingstijden

maandag: 8.30 tot 12 uur
dinsdag: 8.30 tot 12 uur
17.30 tot 19.30 uur
woensdag: 8.30 tot 12 uur
donderdag: 8.30 tot 12 uur
vrijdag: 8.30 tot 12 uur