Eikenprocessierupsen

De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig.

In de zomermaanden kunnen eikenprocessierupsen een ware plaag zijn. Kaalgevreten eikenbomen en jeukhinder bij spelende kinderen of omwonenden zijn de meest gekende gevolgen. Eikenprocessierupsen bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken.

Wat doen bij overlast?

1. Bestrijding op openbaar domein: meld het ons

Als je processierupsen opmerkt langs de openbare weg of op een plein of park, kan je het gemeentebestuur verwittigen om ze te bestrijden. Dit kan via het meldingsformulier of telefonisch via 014 46 22 11 als het dringend is.

Eikenprocessierupsen melden

2. Bestrijding op privédomein

Rupsen in bomen op privédomein moet je zelf bestrijden:

  • Je kan een firma contacteren die gespecialiseerd in het verwijderen van deze rupsen. Zij kunnen de rupsen op verschillende manieren bestrijden (bv. wegbranden of wegzuigen). Op deze website vind je een lijst van gespecialiseerde firma’s.
  • Je kan ook zelf bestrijdingsmiddel aankopen bij een planten- of dierenspeciaalzaak. Dit product breng je aan op de bladeren waarvan ze eten, maar niet op de rupsen zelf. Wees voorzichtig bij het verwijderen van rupsen of spinsels of het snoeien van aangetaste bomen: draag handschoenen, een stofmasker, een stofbril en beschermende kledij. Wrijf niet in de ogen en was nadien steeds de handen!

Als de nesten zich op een afgelegen plek bevinden waar weinig mensen komen, kan overwogen worden deze onaangeroerd te laten. De schadelijke rupsen verdwijnen vanzelf in de loop van het seizoen.