Cultuurprijs 2022 uitgereikt aan José Oris

Op dinsdag 14 maart heeft José Oris de Cultuurprijs 2022 van de gemeente Oud-Turnhout in ontvangst mogen nemen.
Al heel haar leven is zij begeesterd door het kantklossen en ondertussen is ze uitgegroeid tot een ambassadrice voor het kantklossen als kunst én voor Oud-Turnhout. In de raadzaal van het gemeentehuis werd zij gehuldigd in aanwezigheid van familie en vrienden.

Opnieuw een Cultuurprijs

Voor het eerst sinds 2018, toen Marc Dex deze prijs in ontvangst nam, kende het gemeentebestuur opnieuw een Cultuurprijs toe.

Deze onderbreking is onder meer te wijten aan corona, maar ook - en zelfs vooral - aan het feit dat er de gedurende die periode onvoldoende genomineerden waren om van een echte deliberatie of jurering te spreken. Nu was dat wel het geval. Meer nog, de cultuurprijscommissie stond dit jaar voor een zware opdracht en duidde in november een laureate aan die het haalde van enkele andere gedegen kanshebbers. 

Een verdiende laureate

De laureate wordt door haar vereniging TUPAREN, die haar voordroeg voor deze prijs, als volgt omschreven: “Groot in daden met kleine zaken waarmee ze fantastische kunstwerken creëert.” 

José Oris is al haar leven lang begeesterd door het kantklossen, waarin ze al sinds haar lagere school werd opgeleid in de kantschool. Ze beheerst intussen alle disciplines, is een bevlogen en inspirerende leermeester voor talloze leerlingen geweest (en nu nog), is ook medeoprichter van kantkloskring Tuparen en ontpopte zich zo tot ‘een echte ambassadrice voor het kantklossen als kunst en voor Oud-Turnhout’.

Bovendien werd in 2022 de aanzet gegeven om ‘Kant in Vlaanderen’ voor te dragen om erkend te worden als UNESCO werelderfgoed. De keuze van José Oris voor de ‘Cultuurprijs Oud-Turnhout’ in hetzelfde jaar als deze voordracht leek voor de jury dan ook een evidente keuze om een extra dimensie te geven aan haar prachtige levenswerk.

Overhandiging en videoboodschap

Op dinsdag 14 maart overhandigde schepen van cultuur Bart Vermeiren met veel trots de Cultuurprijs 2022 aan José Oris. De prijs bestond uit een kunstwerk vervaardigd door Oud-Turnhoutse textielkunstenares Tine Van Poppel.

José was overweldigd. Zelf wist ze van niets, terwijl meer dan 60 aanwezigen wel op de hoogte waren. De afsluitende videoboodschap van haar zoon Flor Verstraelen vanuit Detroit was helemaal een verrassing. Flor woont en werkt in Florida en zou eigenlijk bij de uitreiking aanwezig geweest zijn, maar door een sneeuwstorm strandde hij in Detroit.

Gepubliceerd op donderdag 16 mrt 2023 om 08:30