www.oud-turnhout.be/corona

Info en links

Vragen of info over corona?

Heb je familie, vrienden of buren die geen toegang hebben tot online communicatie, informeer hen dan indien nodig. Dankjewel!

Information in other languages
Website met vaccinatie-informatie over onze regio
 
 

Laatste nieuws02/05/2022

De testcentra in Eerstelijnszone Kempenland sluiten de deuren

Je kan je niet meer laten testen in ...

  • de teststraat in Turnhout (Campus Blairon).
  • de teststraat in Ravels (Weelde Depot).
  • de teststraat in Hoogstraten (Katelijnestraat).
  • de teststraat in Arendonk (Medisch Centrum Arendonk).


Waar kan je terecht voor een test? Je kan ...

In de huisartsenpost in Turnhout worden geen testen afgenomen.

 

17/03/2022

Gewijzigde openingsuren van callcenters ELZ Kempenland

De callcenters van ELZ Kempenland wijzigden hun openingsuren.

Vragen over de vaccinaties?

Vragen over een PCR-test?

   • contact via 014 39 74 50
   • op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag (telkens 9 tot 17 uur) en vrijdagvoormiddag (9 tot 13 uur)

Info

www.elzkempenland.be 

 

9/03/2022

Mobiele vaccinatiepost in Oud-Turnhout op 21 maart en vrije inloopmomenten vaccinatiecentrum

Eerstelijnszone Kempenland organiseert een aantal vrije inloopmomenten in het vaccinatiecentrum van Turnhout en een mobiele vaccinatiepost in Oud-Turnhout voor iedereen vanaf 5 jaar die nog een vaccin wil.

Op maandag 21 maart komt een mobiel vaccinatieteam naar Oud-Turnhout waarbij je de mogelijkheid krijgt om dichtbij huis je vaccin te halen. Tussen 17 en 19 uur kan je langskomen zonder afspraak in OC De Djoelen, Steenweg op Mol 3.

Je krijgt gratis een Pfizer-vaccin (eerste, tweede, booster- of pediatrisch vaccin). Breng zeker je identiteitskaart mee. Kom je als 12- tot 17-jarige langs voor je boostervaccin, vergeet dan ook niet om het ingevulde Informed Consent Formulier (ICF) mee te brengen.

Vrije inloopmomenten in de vaccinatiecentra

ELZ Kempenland organiseert ook vrije inloopmomenten in de vaccinatiecentra van Turnhout en Weelde. Alle data vind je in deze flyer

Meer info

014 39 56 56 - helpdesk@elzkempenland.be - www.elzkempenland.be

 

4/03/2022

Code geel vanaf maandag 7 maart

Vanaf 7 maart schakelt de coronabarometer naar code geel. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Zo verdwijnt onder meer het Covid Safe Ticket in de horeca en vervallen beperkingen voor evenementen. Ook de epidemische noodsituatie en de federale fase van het nationaal noodplan worden na twee jaar afgeblazen.

Het Overlegcomité stelt vast dat de besmettingen en het aantal nieuwe hospitalisaties een constante dalende trend volgen. Het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties blijft constant lager dan 1, wat wijst op een duidelijk zwakkere viruscirculatie. Intussen gaat ook het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen in dalende lijn, ruim onder de drempel van 300 bedden. Ruim 9 miljoen Belgen kregen een volledige primovaccinatie, ruim 7 miljoen werd ook geboosterd.

Op basis van deze evoluties beslist het Overlegcomité om vanaf maandag 7 maart over te schakelen naar code geel. Ook de epidemische noodsituatie wordt volgende week opgeheven en er komt een einde aan de federale fase van het nationaal noodplan dat op 13 maart 2020 werd afgekondigd bij het begin van de coronacrisis.

Concreet betekent dit dat alle beperkingen vervallen, onder meer in de horeca, winkels en evenementensector.

1. Mondmasker aanbevolen, verplicht in zorginstellingen en op openbaar vervoer

 • Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.
 • Het gebruik van een FFP2-mondmasker blijft aangeraden voor kwetsbare personen.
 • Na de Krokusvakantie, vanaf maandag 7 maart 2022, is het niet langer verplicht om in het onderwijs een mondmasker te dragen.
 • In zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra blijft net als op het openbaar vervoer het mondmasker vanaf 12 jaar verplicht.

2. Covid Safe Ticket

Het gebruik van het Covid Safe Ticket, onder meer in de horeca en bij evenementen, vervalt.

3. Reisregels vanaf 11 maart

 • De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat.
 • Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting.
 • Wie in België woont, niet over één van de drie COVID-certificaten beschikt (vaccinatie, test of herstel) en reist vanuit een land met een ongunstige situatie, moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test). Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan.
 • Wie niet in België woont, moet bij inreis beschikken over een geldig COVID-certificaat (vaccinatie, test of herstel). Korte verblijven van minder dan 48 uur waarbij men geen gebruik maakt van een vervoerder zijn uitgezonderd.
 • Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd.
 • Er blijft een inreisverbod gelden voor niet-essentiële reizen van niet-EU-burgers die hun verblijfplaats hebben in een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat, tenzij ze over een vaccinatie- of herstelcertificaat beschikken.
 • Er blijft een inreisverbod gelden vanuit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (zone met heel hoog risico-VOC).

4. Thuiswerk

Het Overlegcomité nodigt bedrijven en overheidsdiensten uit om, in overleg met de sociale partners, een structureel regime voor telewerk te verankeren.

5. Opvolging epidemiologische situatie

Het Overlegcomité blijft de epidemiologische situatie opvolgen. Het verwijst daar naar vijf hefbomen die de Wereldgezondheidsorganisatie aanreikt om een eventuele heropflakkering van het coronavirus te temperen:

 1. Behoud van ‘genome sequencing’ capaciteit om nieuwe varianten snel te detecteren
 2. Blijvende inzet op primo-vaccinatie van onbereikte en kwetsbare groepen, aangezien een hoge vaccinatiegraad de belangrijkste bescherming blijft tegen nieuwe varianten
 3. Het beschikbaar en betaalbaar maken van therapie met antivirale geneesmiddelen, complementair aan vaccinatie
 4. Het bevorderen van luchtkwaliteit door ventilatie en filtratie.
 5. Internationale solidariteit op het vlak van doneren en produceren van vaccins om het risico op het ontstaan van nieuwe virusvarianten te beperken.
 

22/02/2022

Extra boosterprik Johnson & Johnson

Vanaf 25 februari kunnen burgers die het vaccin van Johnson & Johnson kregen een tweede boostervaccin krijgen.

Kreeg je het Johnson& Johnson vaccin? Woon je in Eerstelijnszone Kempenland? Is je eerste booster 3 maanden geleden en heb je volgende infofiche goed nagelezen? Dan kom jij in aanmerking voor een extra boostervaccin!

Contacteer het callcenter voor vaccinatie van ELZ Kempenland op 014 39 56 56 voor het maken van een afspraak.

 

10/02/2022

Callcenter voor testing van ELZ Kempenland opgestart

Eerstelijnszone Kempenland helpt jou vanaf nu ook verder bij PCR-testen! Op weekdagen staan callagents voor je klaar van 9 tot 17 uur. Het callcenter is bereikbaar op 014 39 74 50.

Met welke vragen kan je terecht bij het callcenter voor testing?

   • Vragen over het aanmaken van testcodes voor een PCR-test (CTPC-codes).
   • Vragen over het maken van afspraken met een testcode.
   • Algemene vragen over testen, teststraten, afspraken, openingsuren, ...

Met welke vragen kan je NIET terecht bij het callcenter voor testing?

Complexe vragen/cases over quarantaine, isolatie en wanneer je je moet laten testen. Deze vragen kunnen gesteld worden bij de huisarts of contact tracing (02 214 19 19).

Meer info

https://elzkempenland.be/vaccinatie/veelgestelde-vragen/call-center.html 

 

9/02/2022

Is jouw vaccinatiecertificaat nog geldig?

We merken dat vooral bij de oudere bevolking, die in maart 2021 als eerste het coronavaccin kreeg toegediend, het Covid Safe Ticket steeds vaker rood kleurt en dus niet meer geldig is.

De standaardperiode voor de geldigheid van vaccinatiecertificaten is:

  • basisvaccinatie: tot 9 maanden na de laatste prik;
  • boosterprik: (voorlopig) onbeperkt in tijd.

Kreeg je je laatste prik (bijna) 9 maanden geleden? Dan zal je Covid Safe Ticket (binnenkort) niet meer geldig zijn.

Recent je boosterprik gehad? Vergeet dan niet je vaccinatiecertificaat te vernieuwen.

Let op! Vanaf 1 maart 2022 wordt de geldigheidsduur van het Covid Safe Ticket ingekort tot 5 maanden (enkel voor wie 18 jaar of ouder is en enkel in België), óók voor een herstelcertificaat. Aan de geldigheidsduur om te reizen met je vaccinatie- of herstelcertificaat wijzigt voorlopig niets. Deze regels worden op Europees niveau bepaald.

Je kan je vaccinatiecertificaat digitaal opvragen via:

Daarvoor heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).

Geen toegang tot internet of lukt het digitaal aanmelden echt niet? Je kan ook een papieren versie bestellen via het nummer 078 78 78 50. Hou je rijksregisternummer hiervoor bij de hand. Je ontvangt je certificaat dan per post.

Meer info

www.covidsafe.be

 

7/02/2022

Boostervaccin 12 tot 18 jaar

Vanaf woensdag 9 februari staan de medewerkers van de vaccinatiecentra in Turnhout en Weelde klaar om de 12- tot 17-jarigen te booster-vaccineren.

Wat is belangrijk?

   • De boostervaccinatie is vrijwillig, niet verplicht.
   • Iedere 12- tot 17-jarige dient zich aan te bieden in het vaccinatiecentrum met een Informed Consent Formulier (ICF). Het ICF dient ondertekend te worden door de ouder(s)/voogd. 
   • Je ontvangt geen uitnodiging per post/e-mail/e-box voor deze boostervaccinatie. Je dient wel een afspraak te maken. 
   • Vul hier het formulier in als je een afspraak wenst te boeken. Wij boeken een afspraak in en er volgt een bevestiging.
   • Je kan ook een afspraak inboeken door ons callcenter te contacteren op 014 39 56 56.
   • Een boostervaccinatie kan gegeven worden vanaf 4 maanden na de tweede basisvaccinatie.

Meer info

www.laatjevaccineren.be/booster-12-17-jaar en elzkempenland.be

 

28/01/2022

Herbekijken webinar 'Coronavaccin bij kinderen'

Ouders van kinderen tussen 5 en 11 jaar krijgen deze periode een uitnodiging om hun kinderen te laten vaccineren tegen Covid. Heel wat ouders hebben vragen over deze vaccinatie.

AZ Turnhout organiseerde op 24 januari samen met Eerstelijnszone Kempenland een nocturne (webinar). Hier werden vragen beantwoord zoals: "Wat is het nut van de vaccinatie van kinderen?" of "Zijn er neveneffecten van het vaccin bij kinderen?".

De webinar kan hier herbekeken worden: webinar 'Coronavaccin bij kinderen' 

Meer info

Meer info over vaccinatie bij kinderen vind je hier: Vaccinatie kinderen

 

12/01/2022

Vaccinatie kinderen

Alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen vanaf nu de kans zich te laten vaccineren tegen COVID-19 en ontvangen hiervoor een uitnodigingsbrief.

Ook het vaccinatiecentrum van Turnhout is hiermee van start gegaan.

Meer info over de vaccinatie bij kinderen?

Lees er alles over op elzkempenland.be/veelgestelde-vragen/vaccinatie-kinderen en www.laatjevaccineren.be/5-11-jarigen

 

16/06/2021

Lancering COVID-certificaat 

Wie op reis wil binnen de EU kan vanaf vandaag een coronacertificaat aanvragen. Met dat certificaat kan je makkelijker reizen en het geeft aan of je 1 of 2 keer gevaccineerd werd, de laatste 72 uur een negatieve coronatest aflegde of de ziekte de voorbije 6 maanden doormaakte.

Je kan die certificaten opvragen via de CovidSafe-app die vandaag werd voorgesteld en beschikbaar is voor Apple en Android smartphones.

Installeer de app en log in met Itsme. Een certificaat aanvragen voor je kind (ouder dan 6) doe je via www.mijngezondheid.be.

Let op: omdat nog niet alle landen de informatie uit het certificaat kunnen verwerken kan je er pas vanaf 1 juli officieel gebruik van maken. Tot die datum blijven alle regels rond testing en quarantaine onveranderd!

Meer informatie vind je hier:

 

8/03/2021

Ontvang de uitnodiging voor jouw coronavaccin via e-box

Wacht je vol spanning op de uitnodiging voor je coronavaccin? Die ontvang je via de post of via e-box.

Hoe werkt dit precies?

 • Via je e-box kan je documenten van overheden elektronisch ontvangen. Zodra geweten is wanneer je aan de beurt komt voor jouw prik, kan je deze gegevens ook hier raadplegen.
 • Wil je e-box gebruiken? Surf dan naar www.myebox.be en koppel je gegevens. Duid aan dat je nieuwe meldingen via mail wil ontvangen en zodra je uitnodiging beschikbaar is, ontvang je een bericht in je mailbox.

Meer info over de e-box lees je via www.vlaanderen.be/uw-overheid/mijn-burgerprofiel

 

30/09/2020

Lancering van de corona-app 'Coronalert'

Vanaf vandaag kan je de corona-app 'Coronalert' downloaden op je smartphone. Deze app moet de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk helpen vertragen.

De app kan:

 • je waarschuwen als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het coronavirus. Dit gebeurt anoniem; je weet dus niet met wie, waar en wanneer.
 • je adviseren over wat je moet doen om jezelf en anderen te beschermen.
 • andere gebruikers van de app, waarmee je in nauw contact stond, anoniem waarschuwen als je zelf positief zou testen op het coronavirus.

Hoe werkt de app? Alle info vind je op www.coronalert.be

 

15/05/2020

Affiches voor handelaars

Affiches vind je hier: www.oud-turnhout.be/affiches

 

Coronavirus: information in other languages

Praktisch

Noodplanning

Dorp 31
2360 Oud-Turnhout 

tel.014 46 22 24
noodplanning@oud-turnhout.be

Openingstijden

maandag: 8.30 tot 12 uur
dinsdag: 8.30 tot 12 uur
17.30 tot 19.30 uur
woensdag: 8.30 tot 12 uur
donderdag: 8.30 tot 12 uur
vrijdag: 8.30 tot 12 uur