Burenbemiddeling

Inhoud

Samenleven met je buren kan verrijkend en boeiend zijn. Toch kan het soms ook spanningen met zich meebrengen. Je wilt het uitpraten maar durft de eerste stap niet zetten, of jullie gingen al in gesprek maar komen er samen niet uit?

Dan kan je beroep doen op burenbemiddeling. Hierbij ga je samen met je buren op zoek naar een oplossing onder begeleiding van neutrale bemiddelaars. Burenbemiddeling helpt je om problemen met jouw buur bespreekbaar te maken en om samen naar een oplossing te zoeken. Burenconflicten gaan meestal over maatschappelijke fenomenen zoals geluidsoverlast, schelden, intimidatie, roddelen, huisdieren, vuilnis, het onverantwoord plaatsen van schuttingen, ...

Burenbemiddeling is gratis, vertrouwelijk, vrijwillig en onpartijdig. De bemiddelaar is neutraal en neemt geen standpunt in. De inhoud van de gesprekken met de bemiddelaar zijn en blijven vertrouwelijk.

Ruzie of conflict met je buur? Blijf er niet mee zitten!

Voorwaarden

Een essentiƫle voorwaarde voor een geslaagde burenbemiddeling is dat iedereen bereid is om rond de tafel te gaan zitten en bereid is om met elkaar te praten. Iedereen neemt vrijwillig deel en kan steeds beslissen om de bemiddeling te stoppen.

Burenbemiddeling kan niet ingeschakeld worden wanneer er sprake is van een strafrechtelijk feit of wanneer het conflict reeds door de rechtbank werd behandeld.

Procedure

  • Stap 1: Neem contact op via e-mail naar burenbemiddeling@oud-turnhout.be of telefonisch via 014 46 22 71.

  • Stap 2: Je krijgt bezoek van twee burenbemiddelaars en vertelt hen jouw verhaal.

  • Stap 3: De burenbemiddelaars nemen contact op met je buur en gaan er langs om ook naar diens verhaal te luisteren.

  • Stap 4: De bemiddelaars organiseren een gesprek op een neutrale plaats met beide buren, indien beiden akkoord gaan.

Kostprijs

Burenbemiddeling is gratis.