Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout krijgen ‘stalen stallen’ als blikvangers

Volgende lente verrijzen in Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout een aantal opvallende stalcontouren, als nieuwe blikvangers in het landschap.

Het zijn kunstwerken die inwoners, passanten en toeristen attent maken op het belang van land- en tuinbouw voor deze streek. De constructies, in een opvallende gele kleur, zijn ontworpen door het Gentse architectenduo Vincke - De Vidts. Zij wonnen een wedstrijd voor landschapskunst, uitgeschreven door de provincie Antwerpen, vzw RURANT en de drie gemeenten.

Blikvangers

Landschapskunst, waarbij kunstenaars werken in en met het landschap, is erg in trek. Eerder dit jaar gingen het Antwerpse provinciebestuur en de gemeentebesturen van Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout op zoek naar creatieve ideeën om het landschap van dit zogenaamde ARO-gebied via kunstwerken in de kijker te zetten. De focus van de blikvangers moest liggen op de open ruimte en het agrarische karakter van de streek.

Uit heel Vlaanderen kwamen er inzendingen. Uiteindelijk kwamen de Gentse architecten Floris Vincke en Hannah De Vidts samen als laureaten uit de bus. De jury was gecharmeerd door de krachtige eenvoud van hun voorstellen.

Hannah De Vidts reageert: “We zijn heel blij met het nieuws. Floris en ik zijn erg geïnteresseerd in het snijvlak tussen kunst en architectuur en hoe je daarmee beleving kan creëren. De opdracht voor de blikvangers past dan ook helemaal binnen ons werkveld. De basis van ons ontwerp is in dit geval altijd dezelfde eenvoudige, krachtige en herkenbare figuur: een stalen contour in de vorm van een typische stal, als symbool voor de landbouw. Die contouren brengen we samen in drie verschillende composities, die inspelen op de context en het landschap van elke locatie. Zo werken we in Arendonk met de hoogteverschillen van de Tafelberg en in Oud-Turnhout met de omgeving van de kiosk bij het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten.”

Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid en bevoegd voor de gebiedsgerichte werking ARO: “Het worden originele blikvangers, die uitnodigen om zowel het landschap als het kunstwerk van naderbij te bekijken. De vorm van de stalcontouren legt een subtiele en toch duidelijk herkenbare link met de landbouw en de verwevenheid met de natuur, twee beeldbepalende elementen voor deze regio.”

Gemeenten zijn enthousiast

Met een subsidie van LEADER Provincie Antwerpen zullen de winnende ontwerpen volgend jaar al gerealiseerd worden. In de drie gemeenten kijkt men er al met veel belangstelling naar uit.

Bart Vermeiren, schepen voor Toerisme in Oud-Turnhout:

Onder de jury was er grote eensgezindheid. We vinden het een sterk ontwerp, waarmee we ook aan de slag kunnen gaan voor een vervolgtraject, zoals het uitwerken van een fietsroute die de drie blikvangers verbindt.”

Hans Heylen, schepen voor Toerisme in Ravels:

In Ravels is landbouw het kloppende hart van de gemeente. De stalen silhouetten zetten het belang van de sector op een originele manier in de kijker. We kunnen zo, samen met de land- en tuinbouwers, het verhaal van ons landschap vertellen aan iedereen die in onze mooie streek woont of er op bezoek komt.”

An Hermans, schepen voor Toerisme in Arendonk:

Vanop de Tafelberg zie je goed hoe landbouw en natuur samen het landschap vormen. Met een blikvanger op die locatie krijg je daar nog meer oog voor. De Arendonkse blikvanger doet bovendien wat denken aan een paviljoen en zet zo misschien wel gezinnen aan tot een spontaan spel.”

Gepubliceerd op dinsdag 8 nov 2022 om 12:30