Blauwalgengroei in kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

De Vlaamse Waterweg nv, beheerder van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, heeft blauwalgengroei op meerdere locaties op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten waargenomen.

Alle bij De Vlaamse Waterweg nv gekende watercapteerders evenals de waterrecreatiesector worden op de hoogte gebracht van de waargenomen blauwalgenbloei en de opgelegde veiligheidsmaatregelen.

De Vlaamse Waterweg nv en de Vlaamse Milieumaatschappij volgen de situatie op de voet en nemen de nodige maatregelen zodat captatie en recreatie zo veilig mogelijk kan verlopen.

Voor meer info en het actuele overzicht van waargenomen blauwalgenbloei op de waterwegen met opgelegde veiligheidsmaatregelen vind je op www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/blauwalgen-actueel 

Hoe herken je blauwalgenbloei?

Blauwalgenbloei is vrij gemakkelijk te herkennen:

  • De blauwalgen drijven boven op het water of zitten als vlokken in het water. Ze vormen een (blauw)groene tot roodbruine olie- of verfachtige laag die op het wateroppervlak drijft of er net onder zweeft.
  • Ook wanneer je wit of blauw schuim aan de waterkant ziet, is er sprake van blauwalgenbloei.
  • Een ongewone watervogelsterfte of vissterfte kan het gevolg zijn van blauwalgenbloei.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Via huidcontact, door water in te slikken of door heel kleine waterdruppels in te ademen, kan ons lichaam in contact komen met de gifstoffen van blauwalgen. Dit kan leiden tot diarree, braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, luchtwegklachten, allergische reacties en astma. Ook voor dieren kunnen de gifstoffen schadelijk en zelfs dodelijk zijn.

Info over blauwalgen 

Meer info over blauwalgen vind je hier.

Gepubliceerd op vrijdag 15 sep 2023 om 14:45