Meer willen bewegen is één ding, het ook effectief doén een ander. Soms is een klein duwtje in de rug nodig om in actie te schieten. Bewegen Op Verwijzing helpt mensen op weg naar een actieve(re) leefstijl. Het project is bedoeld voor iedereen die zelf moeilijk in beweging komt én blijft.
Een Bewegen Op Verwijzing-coach zorgt voor professionele begeleiding en een beweegplan op maat. De coach motiveert, ondersteunt en helpt waar nodig. Daarna is het aan jou om te gaan bewegen. En dat kan soms simpel zijn: door al fietsend naar het werk te gaan, bijvoorbeeld. Of door een wekelijkse wandeling te maken met familie of vrienden. De Bewegen Op Verwijzing-coach weet ook welke activiteiten en sporten door onze gemeente en verenigingen aangeboden wordt.
Wie beroep wil doen op een beweegcoach, heeft een verwijsbrief nodig. In eerste instantie wordt die gegeven door de huisarts. Maar je kan er vanaf nu ook voor terecht bij andere hulpverleners. Het gaat over podologen, ergo- en kinesitherapeuten, maatschappelijk en sociaal werkers, apothekers, diëtisten, psychologen, verpleegkundigen, vroedkundigen en arts-specialisten. Vraag een doorverwijzing aan je hulpverlener en start vandaag nog!
Info en contact
Bewegingscoach voor Oud-Turnhout: Mysak Wolfs:
- oud-turnhout@bewegenopverwijzing.be - 0486 50 07 87
- www.bewegenopverwijzing.be
Procedure
De coaching kan zowel individueel als in groep gebeuren, of een combinatie van beiden.
Het BOV-systeem werkt met punten. Je hebt recht op 84 punten per kalenderjaar. Bij elke begeleiding gaan er punten af.
- Voor een individuele begeleiding gaan er drie punten af per kwartier
- Voor een groepsbegeleiding gaat er één punt af per kwartier
Als de jaarlijkse punten op zijn, stopt de tussenkomst van de Vlaamse overheid. Je kan dan wel nog naar je coach, maar dan betaal je het volledige tarief zelf.
Als je een verwijsbrief van een hulpverlener hebt, kan je een afspraak maken bij een BOV-coach. Deze coach zal samen met jou een beweegplan maken. Dit beweegplan moet in de lijn van jouw persoonlijke interesses en mogelijkheden liggen.
Wat meebrengen
Bij de eerste afspraak met een BOV-coach: verwijsbrief huisarts, kleefbriefje ziekenfonds
Prijs
Tariefnorm | Individuele begeleiding per kwartier | Groepsbegeleiding per kwartier |
Normaal tarief | Maximaal 5 euro Tussenkomst overheid: 10 euro | Maximaal 1 euro Tussenkomst overheid: 4 euro |
Tarief met verhoogde tegemoetkoming | Maximaal 1 euro Tussenkomst overheid: 14 euro | Maximaal 0,5 euro Tussenkomst overheid: 4,5 euro |
Er zijn ook ziekenfondsen die het bedrag dat je zelf nog moet betalen voor de coaching volledig of gedeeltelijk terugbetalen. Hiervoor neem je best contact op met jouw ziekenfonds.
Heb je het financieel niet breed, informeer ook naar de mogelijkheden bij jouw plaatselijk OCMW.
Wetgeving
www.zorg-en-gezondheid.be/bewegen-op-verwijzing
Voorwaarden
- Je bent gedomicilieerd in Vlaanderen of Brussel.
- Je hebt een verwijsbrief van uw huisarts. Je komt in aanmerking voor een verwijsbrief als
- je minder dan 30 minuten per dag beweegt
- je dagelijkse urenlang ononderbroken zit.
Websites
Gezond leven - Bewegen op verwijzing