Kristel van Ballaer | Verstilling

 • za 13 mei 2023 tot zo 18 juni 2023
Kunst- en erfgoedcentrum Hofke van Chantraine
Dit is een UiTPAS activiteit.

De schoonheid van de natuur en de geometrie in architectuur zijn Kristel van Ballaers belangrijkste thema’s. In een langzaam meditatief proces onderzoekt ze vormen die haar inspireren en die ze vertaalt naar haar wereld. Ze ontdoet ze van het overbodige tot de perfecte vorm in zicht komt. Haar werk gaat het minimalistisch abstracte voorbij, de tastbare spanning van de materialen creëert een zeggingskracht die verstilt. Kristels werk is gelaagd, en bij nader zicht valt ook de sensualiteit en tactiliteit van de afwerking op: verflagen die in textuur verschillen waardoor voelbare spanning ontstaat, de zichtbaarheid van haar schildershand. Het zijn bewerkingen die tijd vragen en ver weg staan van industriële vervaardiging.

Voor deze tentoonstelling gaat Kristel van Ballaer in dialoog met het gebouw en de site van het Hofke van Chantraine. Dit aanvoelen van de genius loci speelt een cruciale rol in haar artistiek werkproces. De omgeving, het park, de vijver en de omliggende gebouwen inspireerden haar om nieuw werk te maken dat binnen in expo getoond zal worden. De zolder vertrekken gaat ze deels terug brengen naar hun functie als leefruimten met ingrepen die verwijzen naar het bewonen van de Oude Pastorie.

Waarbij het begrip “shelter” een belangrijk thema is binnen haar werk. Ook voor het Hofke toont ze werk waarbij bescherming en beschutting aan de basis ligt. Ze zijn een vraagstelling naar plek en plaats, naar afzondering, ontmoeting en symbiose.

Kristel Van Ballaer wil de toeschouwer rust bieden, de tijd laten stilstaan met uitgepuurd en esthetisch werk. Verstilling is voor haar een essentieel begrip. “Een heilzaam tegenwicht voor de beeldenstorm die in het dagelijks leven woedt". (Eric Van Rinckhout)

Wanneer

Openingsuren

 • zondag
  13:30 tot 17:00 uur
 • vrijdag
  13:30 tot 17:00 uur
 • zaterdag
  13:30 tot 17:00 uur

Locatie

Kunst- en erfgoedcentrum Hofke van Chantraine
Kerkstraat 46 , 2360 Oud-Turnhout

Prijs

 • gratis

Organisatie

Kunst- en erfgoedcentrum Hofke van Chantraine
Kerkstraat 46 , 2360 Oud-Turnhout