KUNSTENPARCOURS Kapellekes in het Land van Rhoode | Maria in het Landschap

  • zo 3 maart 2024 13:30 uur tot zo 26 mei 2024 17:00 uur
Kerk van het onbevlekt hart van Maria
Dit is een UiTPAS activiteit.

De kapel van Rhoode in Oud-Turnhout fungeert al decennialang als een oase van bezinning en ontmoeting. De kapel werd gebouwd in de zomer van 1897 in opdracht van mevrouw Josephina Dufour-Dessauer, uit devotie voor Onze-Lieve-Vrouw. Elke derde woensdag van mei kwam de familie samen om er te bidden. Nadien werd iedereen, ook de aanwezige pelgrims, uitgenodigd op het feestmaal in de hoeve aan de overkant. Zo ontstond de traditie om na de bedevaart koffiekoeken uit te delen.


Tot op vandaag hebben de kapel en haar jaarlijkse bedevaart hun speciale betekenis behouden, zowel voor de lokale gemeenschap van Rhoode als ver daarbuiten. De verering van Maria in en rondom deze kapel heeft als inspiratiebron gediend voor een nieuw kunstenparcours "Maria in het Land van Rhoode", georganiseerd door het Hofke van Chantraine.


Maria is bekend als een van de meest geportretteerde figuren in de geschiedenis. Kan zij als archetype van de moederfiguur nog een betekenisvolle rol spelen in onze moderne samenleving? Kunstenaars werden uitgenodigd om een dialoog aan te gaan met Maria en het landelijke Rhoode.


Het evenement laat de bezoeker de veelzijdige betekenissen verkennen van Maria als symbool van liefde, verbintenis, genegenheid en als moeder van het landschap.


Deelnemende kunstenaars: Veerle Stevens - Michaël Marek - Stephanie Gillis - Vladimir Tchervonisjenko - Philippe Vandenameele - Annabelle Cock - Maurice Heymbeeck - Isabelle Dubois - Kris Seynhaeve - Renilde Moonen - Abelen Architectuur/Rick Abelen - Nathalie Stroobant - Petrus Vanlessen - An Devroe - Philippe Digneffe - Franka van Hoof - Isabelle Van Brussel - Dilum Coppens - Patti Verhoeven - Johan Govaerts - Basisschool Zwaneven - Peter Snijder - Corry Vandermassen - Jan Hasselman - Danielle Meeus - Janne Leppens - Geerke Sticker - Jos de Vries - Axel van Ickx - Eric Vanherck


Deelnemers audio-tape: Animato - Cantorij Zwaneven - Guido Belcanto - Marc Dex/Kris Flameng - Jurace George/Genessa Penzo - Ensemble Khedeli - Fitta - Eric Acou - Marie d’Orville - Koor en Harmonie - Sint-Antonius Oosthoven - Luna De Leener - Aysay/Luna Ersahin - Veerle Stevens - Jeep Van BeurdenCatalogus


Bij de expo werd een begeleidende catalogus uitgegeven. Deze is gratis op te halen bij de drie binnenlocaties Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria (Zwaneven), café Zwaneven en Sels Evergreen (zie verder voor adressen).


Route Kunstenparcours


De route (9 km) voert langs kunstwerken op binnen- en buitenlocaties en kan al wandelend of fietsend worden verkend. De route is ook toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking.


Navigeer makkelijk met je smartphone via RouteYou of via de pijlen op het parcours (vanaf 3 maart).


Start- en parkeergelegenheid
Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria - Zwaneven, Stwg. op Mol 159, Oud-Turnhout.


Totale parcours
+/- 9 km


Openingsuren per locatie


- KERK VAN HET ONBEVLEKT HART VAN MARIA - ZWANEVEN, Steenweg op Mol 159, Oud-Turnhout.
Open op zaterdag & zondag van 13.30 tot 17 uur.
- CAFE ZWANEVEN, Steenweg op Mol 196, Oud-Turnhout.
Open op zaterdag & zondag van 13.30 tot 17 uur.


- KAPEL VAN RHOODE, Rhoode ter hoogte van huisnummer 52, Oud-Turnhout.
Open van maandag t.e.m. zondag van 9 tot 17 uur.
- ZELFOOGSTBOERDERIJ ‘T LAND VAN RHOODE, Rhoode naast huisnummer 91, Oud-Turnhout.
Open van maandag t.e.m. zondag van 9 tot 17 uur.


- SELS EVERGREEN, Donk 34, Oud-Turnhout.
Open van dinsdag t.e.m. zondag van 9 tot 17 uur.


- LANGS HET PARCOURS


Open van maandag t.e.m. zondag van 9 tot 17 uur.


Groepen buiten de openingsuren op afspraak.


Horeca onderweg


Groenhof Orelia (Cafetaria) - Steenweg op Mol 156-160
Mimi's (Brasserie/Bistro) - Donk 45 - mimi-s.com
Grand Café Puttershuys - Staatsbaan 55 - www.tputtershuys.be
De Lint (Brasserie) - Donk 2 - www.delintbrasserie.be


Toezichthouders gezocht voor Kunstenparcours


In eerste opzet zou het kunstenparcours een buiten-expo worden maar door het succes van inzendingen die enkel binnen tentoongesteld kunnen worden werden er ook twee binnenlocaties toegevoegd aan het parcours om werken te tonen. Heb je enkele uurtjes vrij en zin in vrijwilligerswerk met een artistieke inslag? Laat het dan weten aan Hofke van Chantraine via info@hofkevanchantraine.be of telefonisch 014 47 94 94 of spring vrijblijvend even binnen als je meer informatie wenst op het infokantoor Toerisme, Steenweg op Mol 3.

Locatie

Kerk van het onbevlekt hart van Maria
Steenweg op Mol 159 , 2360 Oud-Turnhout

Prijs

  • gratis

Organisatie

Kunst- en erfgoedcentrum Hofke van Chantraine
Kerkstraat 46 , 2360 Oud-Turnhout