Participatietraject De Heischuur

Geschiedenis GC De Heischuur

Begin jaren tachtig werd de gemeentelijke "jongensschool" van Oosthoven omgebouwd tot een gemeentelijk centrum. De naam "Heischuur" komt uit "Heieinde" en "Schuurhoven", de straten waaraan het gebouw grenst. In 2000 werd één van de zalen dubbel zo groot en zijn er enkele nieuwe vergaderlokalen bijgebouwd. Zo werd het gemeenschapscentrum een aaneenschakeling van zalen en lokalen tussen de vroegere jongensschool en het nieuwe(re) stuk. Ook werd er voorzien in een parking. Het aanbod van lokalen en zalen is gevarieerd, zowel wat grootte als technische mogelijkheden betreft. 

Vernieuwing 

De Heischuur zoals we ze kenden, was echter aan vernieuwing toe. Het gebouw was sterk verouderd en niet even toegankelijk voor iedereen. Daarom besliste het gemeentebestuur om een nieuw gemeenschapscentrum te bouwen dat rekening houdt met de huidige energie-normen en zo de tand des tijds kan doorstaan. Daarnaast moest het nieuwe gebouw zijn multifunctionaliteit blijven behouden en toegankelijk zijn voor iedereen.  

Participatieproces 

De Heischuur lag bij velen nauw aan het hart en bruiste dagelijks van het leven. Daarom hebben we als gemeente uiteraard niet alleen beslist hoe de nieuwe Heischuur er zou uitzien. We deden dit samen met de gebruikers, omwonenden en iedereen die graag met ons aan de slag ging om mee na te denken over het nieuwe gebouw.  

In september 2021 organiseerden we dan ook een eerste participatieavond. Tijdens dit moment gingen we samen aan de slag om De Heischuur en elkaar beter te leren kennen. Aan de hand van een aantal oefeningen en methodieken eindigden we de avond met een aantal thema-prioriteiten waar iedereen achterstaat. De volgende thema's kwamen naar voor tijdens het participatiemoment:

  • Hoe wordt De Heischuur een multifunctioneel en efficiënt gebouw?
  • Wat zijn de argumenten voor of tegen privéverhuur in De Heischuur?
  • Hoe maken van De Heischuur een laagdrempelig gebouw?
  • Hoe zorgen we voor een veilige omgeving bij De Heischuur?
  • Hoe zorgen we voor een aantrekkelijke omgeving bij De Heischuur?
  • Hoe maken we maximale ontmoeting mogelijk voor iedereen in De Heischuur?

Na het eerste participatiemoment, schakelden we over naar een online participatieplatform waar iedereen de kans kreeg om per thema ideeën te geven. Van toegankelijkheid en functionaliteit, een grote podiumzaal tot de buitenruimte rond De Heischuur. Er werden heel wat ideeën gegeven. Die ideeën namen we dan weer mee naar het tweede fysieke participatiemoment om de neuzen in dezelfde richting te krijgen voor het ontwerp van de nieuwe Heischuur.

De thema's, ideeën en bijdragen werden allemaal opgenomen in een blauwdruk. Ook eventuele onduidelijkheden, zoals bv een dorpscafé, werden hierin opgenomen. Het gemeentebestuur liet een onafhankelijke studie uitvoeren om te bekijken of een dorpscafé rendabel was. Uit het rapport bleek dat dit niet het geval was.

Lees hier de blauwdruk

Blauwdruk_Heischuur.pdf247,2 Kb(pdf)