Eerste publieke laadpaal voor elektrische wagens in Oud-Turnhout in gebruik

Publieke laadpaal-2 (grote weergave)

Met de plaatsing van 2.500 bijkomende publieke laadpalen voor elektrische wagens in Vlaanderen wordt invulling gegeven aan het Vlaamse actieplan ‘Clean Power for Transport’. Dit plan voorziet in de plaatsing van twee laadpalen voor elektrische wagens tegen 2020 in Oud-Turnhout.

Publieke laadpalen vormen een belangrijke aanvulling

De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben de Vlaamse Overheid en netbeheerders Eandis en Infrax samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2.500 bijkomende publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen.

Publieke laadpalen zijn vooral belangrijk om te kunnen bijladen en afstanden tussen het opladen thuis (of bij bedrijven) te overbruggen. Daarom zijn er ook steeds meer snelladers langs snelwegen. Elektrisch laden werkt immers anders dan traditioneel tanken. De combinatie van alle types laadpunten moet elektrisch rijden in Vlaanderen aantrekkelijk en makkelijk maken.

Waar in Oud-Turnhout?

Sinds kort staat de eerste publieke laadpaal voor elektrische wagens op de parking ‘De Djoelen’ in de Neerstraat. De tweede laadpaal op de parking ‘De Hoogt’ wordt geplaatst na het voltooien van de bouw van de nieuwe sporthal. Deze locaties zijn gekozen omdat ze in de onmiddellijke omgeving van het centrum en/of in de nabijheid van belangrijke attractiepolen liggen.

Wat kost het?

Het opladen zelf gebeurt tegen betaling aan een marktconform laadtarief. Om te kunnen betalen, heeft men een laadkaart nodig. Het zal mogelijk zijn om met de meest voorkomende laadkaarten toegang te krijgen tot de publieke laadpalen.

Is parkeren op een laadplaats voor elektrische wagens toegestaan?

De laadplaatsen voor elektrische wagens zijn enkel toegankelijk voor elektrische wagens. Niet-elektrische voertuigen en hybrides mogen er dus niet parkeren. U herkent een laadplaats voor elektrische wagens aan de groene verharding met symbool en het bijhorend verkeersbord.

Info

Dienst duurzaamheid, gemeentehuis - 014 46 22 25 - duurzaamheid@oud-turnhout.be

Datum van het bericht: maandag 04 juni 2018
Nieuwsoverzicht