Een vermoeden van asbest in jouw woning?

asbest (grote weergave)

Nieuw! Subsidies voor een asbestonderzoek en het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest bij vloerbedekking en leidingisolatie.

Wat?

IOK en OVAM helpen je graag om je woning asbestveilig te maken door het veilig en vakkundig laten verwijderen van asbesthoudende vloeren en leidingisolatie. In de eerste plaats komt er een asbestdeskundinge ter plaatse om vast te stellen of er inderdaad niet-hechtgebonden asbest aanwezig is in de leidingisolatie en/of vloerbedekking. Er zal ook een staalname gebeuren. IOK en OVAM nemen de kosten van dit onderzoek op zich. Je betaalt een kleine vergoeding van 25 euro voor het rapport.

Niet-hechtgebonden asbest in vloerbedekking en leidingisolatie mag enkel door een erkende asbestverwijderaar verwijderd worden. Ook voor het verwijderen van asbesthoudend isolatiemateriaal en vloerbedekking zijn er subsidies mogelijk.

Voor wie?

Voor particuliere eigenaars van woningen of appartementen in één van de 29 gemeenten van het werkingsgebied van IOK, dus ook in Oud-Turnhout.

Jouw voordeel

Wie deelneemt, hoeft zelf geen asbestdeskundige en erkende asbestverwijderaar te zoeken. IOK deed dit voor jou via een overheidsopdracht met hoge eisen.

Naast alle gezondheidswinsten geniet je van een heel voordelig tarief om leidingisolatie of vloerbedekking met asbest te verwijderen. IOK en OVAM dragen immers bij in 50% van de kostprijs (excl. btw).

Dit met een maximumsubsidie van 5.000 euro voor een woning en 7.000 euro voor leidingisolatie in een appartementsgebouw. Je hoeft deze tussenkomst niet eerst zelf te betalen. IOK betaalt rechtstreeks aan de erkende asbestverwijderaar. IOK (OVAM) komt niet tussen in het verschuldigde btw-bedrag.

Waarom?

Niet-hechtgebonden asbest houdt ernstige gezondheidsrisico’s in. Het doel is om jouw woning asbestveilig te maken.

Vragen over dit project?

Kijk op www.iok.be/asbestproject of bel de afvalinfolijn 014 56 27 75.

IOK en OVAM maken samen werk van jouw asbestveilige woning. Meer weten over hoe je veilig moet omgaan met asbest? Check www.ovam.be/naar-een-asbestveilig-vlaanderen

Check de folder onderaan voor meer informatie!

Datum van het bericht: dinsdag 10 november 2020
Nieuwsoverzicht