Asbest verwijderen, nu of nooit: nieuwe subsidies

asbest (grote weergave)

Nieuw: subsidies voor het laten ophalen van asbest golfplaten

De aanwezigheid van asbest in en rond woningen houdt gezondheidsrisico’s in. Ook in de Kempen zijn er nog te veel gebouwen waarvan de daken en gevels bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten.
Oud-Turnhout en IOK Afvalbeheer maken werk van een versnelde afbouw van asbest, het is nu ook mogelijk om hechtgebonden asbest thuis te laten ophalen. Niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen.  Tot 80% goedkoper!

Samen verslaan we het asbestbeest

Asbest werd decennialang gebruikt in bouw- en materiaaltoepassingen. Bijna 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen kunnen nog asbest bevatten. Omdat asbestmaterialen met de jaren minder veilig worden, keurde de Vlaamse Regering op 20 juli 2018 een versneld afbouwbeleid goed. Met het actieplan 'Asbestafbouw' worden eigenaars ondersteund om asbest in gebouwen sneller op te sporen en te verwijderen.

Kleine hoeveelheden asbest breng je gratis naar het recyclagepark. Per gezin en per jaar is dit 200 kg hechtgebonden asbest (golfplaten, leien …).

Wat met grotere hoeveelheden?

IOK Afvalbeheer levert plaatzak(ken) of een container (15m³) en persoonlijke beschermingsmiddelen om veilig het asbesthoudend materiaal te ontmantelen. Je ontvangt ook een brochure met tips om het asbest veilig te verwijderen en jezelf en je gezin te beschermen. Je zorgt zelf voor de verwijdering van het hechtgebonden asbest en bergt het op in de plaatzak of container. Dan maak je een afspraak en komt IOK Afvalbeheer de asbesthoudende materialen bij je thuis ophalen.

  maximaal aantal

inhoud

plaatzakken 6 in 1 plaatzak passen maximaal 13 platen van +/- 400 kg = 30 m²
container 2 Vanaf 180 m² (+/- 80 platen, +/- 2.400 kg) krijg je een container

Wat kost het?

In de onderstaande tabel vind je alle tarieven, plaatsing en ophaling inbegrepen.

  Prijs Inbegrepen materiaal

PLAATZAK

normale prijs 80 euro

nu 30 euro/stuk

vanaf 2e 20 euro/stuk

2 sets PBM’s*
infobrochure

CONTAINER

normale prijs 930 euro

nu 170 euro/container containerbag
2 sets PBM’s*
infobrochure
extra PBM set 7 euro Een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen

*PBM’s zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Een set van PBM’s bestaat uit:  een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen.

Praktisch

Om een plaatzak of container te bestellen bel je naar 014 56 27 75, mail je naar afvalbeheer@iok.be of ga je naar het e-loket van IOK.

Zelf asbestcement golfplaten verwijderen

Controleer eerst of je het asbest zelf mag verwijderen, beantwoord daarom volgende vragen:

  • Kan ik het materiaal verwijderen zonder het te breken?
  • Kan ik het materiaal los schroeven met een traag draaiende schroefmachine?
  • Lijkt het materiaal nog in goede staat?
  • Heb ik hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en in zijn geheel naar beneden te brengen?
  • Weet ik waaraan ik begin?

Is het antwoord op al die vragen ja? Dan mag je het materiaal effectief zelf verwijderen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. In andere gevallen neem je contact op met een erkend aannemer

Waar komt asbest voor? 

Onderaan kan je een afbeelding downloaden. Hierop zie je waar asbest in je woning kan voorkomen en vooral wat je binnen dit project mag meegeven. Heb je andere vormen van asbest, neem dan contact op met een erkend asbestverwijderaar

Datum van het bericht: woensdag 20 februari 2019
Nieuwsoverzicht