Covid Safe Ticket: hoe werkt dit?

Covid safe Ticket (grote weergave)

Het Covid Safe Ticket is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat. Het Overlegcomité vindt het Covid Safe Ticket een geschikt alternatief voor beperkende maatregelen of sluitingen in die steden en gemeenten waar men geconfronteerd wordt met een aanzienlijke verslechtering van de epidemiologische situatie.

Organisatoren van indoor evenementen met 500 of meer toeschouwers en voor outdoor evenementen met 750 of meer toeschouwers, kunnen vanaf 1 oktober gebruik maken van het Covid Safe Ticket. Het mondmasker en sociale afstand zijn bij die evenementen ook niet langer verplicht.

Wat is het Co­vid Safe Tic­ket?

Anders dan het Europese coronacertificaat, dat reizen binnen de EU regelt, is het Covid Safe Ticket specifiek bedoeld om toegang te krijgen tot evenementen zonder dat je een mondmasker moet dragen en 1,5 meter afstand moet houden. Het CST is alleen geldig in België. 

Hoe kan je het Covid Safe Ticket aanvragen?

Het Covid Safe Ticket gebruikt dezelfde QR-code als het Europees coronacertificaat. Deze codes zijn identiek. Er is dus geen aparte aanvraagmethode of -procedure voor het Covid Safe Ticket.

  • Het Covid Safe Ticket /certificaat is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (mobiele app) en op websites zoals Mijn Burgerprofielmijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
  • Het Covid Safe Ticket /certificaat kan je ook per post toegestuurd krijgen. Hou dan wel rekening met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Voor vaccinaties die plaatsvonden in Vlaanderen, contacteer je hiervoor de Vlaamse Helpdesk op het nummer 078 78 78 50. (9 tot 19 uur op weekdagen).

Wie komt in aan­mer­king voor een Co­vid Safe Tic­ket?

Iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) kan een Covid Safe Ticket aanvragen. Kinderen jonger dan 12 mogen zonder bijkomende controle het evenement betreden.

Je krijgt een geldig Covid Safe Ticket in een van de volgende situaties:

  • je bent in het bezit van een vaccinatiecertificaat (volledig ingeënt + twee weken, dit geldt voor alle type vaccins)
  • of beschikt over een herstelcertificaat waarvan de geldigheid start 11 dagen na de datum van de eerste positieve PCR testafname en eindigt 180 dagen na de datum van die eerste positieve test
  • of indien een PCR-test een negatief resultaat geeft (geldigheid = dag van staalname + 48 uur)
  • of indien een snelle antigeentest, uitgevoerd door medisch geschoold personeel een negatief resultaat geeft (geldigheid = dag van staalname + 24 uur).

Wat als ik niet in België gevaccineerd ben en een evenement in België wil bezoeken?  

De meeste andere Europese lidstaten werken volgens hetzelfde systeem (EUDCC – European Union Digital Covid Certificate). Alle landen die zijn aangesloten bij dit systeem, waaronder bijvoorbeeld België en Nederland, krijgen hun code in de CovidSafe app van hun eigen land. In Nederland is dat de CoronaCheck app.

Ben je dus afkomstig uit een ander land, maar wil je naar een evenement in België? Neem dan je code uit de CovidSafe app van jouw land. Deze is geldig en scanbaar op Belgisch grondgebied.

Hoe wordt het Co­vid Safe Tic­ket ge­con­tro­leerd?

Het scannen van het Covid Safe Ticket gebeurt via de COVIDscanBE-applicatie.

Het Covid Safe Ticket is persoonlijk: de organisator moet ook de identiteit van de eigenaar controleren. Bij het scannen van jouw certificaat moet je ook een identiteitsbewijs kunnen voorleggen. Zo kan de organisator controleren of het CST dat je toont van jou persoonlijk is. Dat bewijs moet een identiteitsdocument zijn. Een rijbewijs mag ook.

Bij het scannen van jouw Covid Safe Ticket op een evenement worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator of bewakingsfirma. Zij krijgen enkel jouw naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of het certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen (bv. of het nog geldig is).

De volgende documenten zijn niet geldig als Covid Safe Ticket: 

  • een doktersattest
  • je blauwe vaccinatiekaart
  • een (verlopen) labotest op COVID-19
  • een verlopen coronacertificaat

Meer in­for­ma­tie

Voor meer informatie over het Covid Safe Ticket:

Heb je nog vragen over de certificaten of applicaties? Neem contact op met de helpdesk Covid vaccinaties en certificaten: 078 78 78 50.

 

Covid Safe Ticket en Europese coronacertificaat - het verschil

Zowel het Covid Safe Ticket als het al bestaande Europese coronacertificaat hebben hetzelfde doel: bewijzen dat je antistoffen hebt tegen het coronavirus. 

Het aanvragen van een Covid Safe Ticket werkt op dezelfde manier als het Europees coronacertificaat. Beide werken met QR-codes die automatisch op je smartphone verschijnen via de CovidSafeBE-app.

Verschillen

Het Covid Safe Ticket is enkel geldig in België en is specifiek bedoeld om toegang te krijgen tot massa-evenementen zonder dat je een mondmasker moet dragen en 1,5 meter afstand moet houden.

Het Europese coronacertificaat (voluit EU Digital COVID Certificate) dient om te kunnen reizen binnen de Europese Unie (IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein inbegrepen). In tegenstelling tot het Covid Safe Ticket is het Europese coronacertificaat dus in alle EU-lidstaten geldig. Om te kunnen reizen mag een negatieve PCR-test in de meeste landen maximaal 72 uur oud zijn. Sommige landen aanvaarden ook een negatieve antigeentest of sneltest. Die mag maximaal 48 uur oud zijn. Een zelftest wordt niet aanvaard. Check ook de website van de federale overheid voor alle info over reizen naar en van het buitenland, want regels kunnen verschillen per land.

De belangrijkste verschillen

  Covid Safe Ticket Europese coronacertificaat
Van toepassing bij Massa-evenementen, je hoeft geen mondmasker te dragen en 1,5 meter afstand te houden Reizen
Geldig in België Alle lidstaten binnen de Europese Unie en IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein
Geldigheid negatieve PCR-test 48 uur 72 uur
Datum van het bericht: maandag 06 september 2021
Nieuwsoverzicht