Droogte in de Kempen

droogte (grote weergave)

De afgelopen maanden ‘regende’ het alarmerende berichten over droogte en de gevolgen hiervan voor het drinkwater, de natuur, de landbouw, ... Er is dan ook dringend nood aan duurzame oplossingen om al te grote schade door langdurige droogte te vermijden.

In de reeks 'Droogte in de Kempen' van Kempen2030 geven we je aan de hand van artikels en interviews een stand van zaken van de droogte in onze regio, maar je krijgt ook duurzame tips aangereikt.

Artikels en interviews

In de loop van de volgende weken voegen we hieronder nieuwe artikels en interviews over de droogte in de Kempen toe. We starten met een interview over de Kempense watervoorraden.

1. Wat is de stand van de Kempense watervoorraden? 

Een interview met Katrien Smet, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij, en Eddy Troosters, CEO van Pidpa, over de situatie in de Kempen en oplossingen voor de toekomst.

2. Droogte en natuur

Stefan Versweyveld van Natuurpunt en Katherine Vande Velde van de Vlaamse Overheid (Departement Omgeving) leggen uit wat zij zoal doen in de Kempen om de droogte in de natuur te op te lossen.

3. Lange periodes van droogte een uitdaging voor de landbouw

Een interview met Boerenbond, Boerennatuur Vlaanderen en de provincie Antwerpen over droogte en de uitdagingen voor de landbouw.

4. Moeten we ons aanpassen aan veranderende weersomstandigheden?

Een interview met de Kempense weerman en de provincie Antwerpen hoe de weersverschijnselen zullen veranderen door de klimaatverandering en wat we kunnen doen om hier mee om te gaan.

5. Hoe hou je rekening met duurzaam watergebruik bij nieuwbouw en renovatie?
Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

 

Streekproject Kempen2030

29 Kempense burgemeesters ondertekenden het nieuwe streekproject Kempen2030. 40% CO2 besparen tegen 2030 én inzetten op klimaatadaptatie. Dat is de doelstelling die gemeenten, burgers, bedrijven en organisaties samen moeten waarmaken als noodzakelijke tussenstap voor een klimaatneutrale Kempen tegen 2050.

Meer info: www.kempen2030.be

 

Gelinkte nieuwsberichten

 
Datum van het bericht: donderdag 25 juni 2020
Nieuwsoverzicht