Herdenking ‘75 jaar Bevrijding van België’ op zaterdag 22 juni

herdenking bevrijding (grote weergave)

Dit jaar herdenken we dat België 75 jaar geleden bevrijd werd van de Duitse bezetting. Op zaterdag 22 juni organiseren Heemkundekring Corsendonca vzw, Toerisme Oud-Turnhout vzw en de gemeente Oud-Turnhout een herdenking in de Lage Mierdse Weg, aan het achterste monument voor de Lancaster ME782.

De datum en plaats voor deze plechtigheid zijn symbolisch. In de nacht van 22 juni 1944 is het immers precies 75 jaar geleden dat twee Lancaster-vliegtuigen van de Royal Air Force (RAF) neergestort zijn in de Lage Mierdse Weg. Daarbij kwamen 10 geallieerde soldaten om het leven voor de Bevrijding van Europa. 

Programma

Om 13.30 uur begint de plechtigheid met een herdenkingsmoment voor alle mensen van of die in Oud-Turnhout omkwamen door het oorlogsgeweld. Na de naamafroeping wordt de ‘Last Post’ geblazen, gevolgd door een bloemenhulde. Het officiële gedeelte wordt muzikaal opgeluisterd door een doedelzakspeler.

Hierna is er een fly-over van twee Piper Cubs-vliegtuigen uit de oorlogsjaren. Spearhead, een military oldtimerclub, is aanwezig met militaire voertuigen en uniformen uit de Tweede Wereldoorlog.

Praktisch

  • zaterdag 22 juni om 13.30 uur
  • locatie: Lage Mierdse Weg, aan het achterste monument voor de Lancaster ME782
  • iedereen welkom
  • vrije toegang

Info

Infokantoor toerisme, Kerkstraat 46 - 014 47 94 94 - toerisme@oud-turnhout.be 

Datum van het bericht: dinsdag 11 juni 2019
Nieuwsoverzicht