Beleef een Vlaamse Meester in Oud-Turnhout - 1 juni tot 30 september 2019

vlaamse meesters in situ (grote weergave)

Vlaamse Meesters in Situ

‘Vlaamse Meesters in Situ’ is een heel bijzonder kunstproject dat de schijnwerpers richt op Vlaamse topstukken die nog op hun oorspronkelijke plek te bewonderen zijn. Het wijst je de weg naar verborgen parels waarbij je ontvangen wordt in kerken en op unieke plekken waar - vaak onbekende - werken van Vlaamse meesters ophangen. Het verhaal bij ieder werk wordt verteld met behulp van woorden en de nieuwste digitale technologie.

Ontdek een verborgen parel in de Sint-Bavokerk

In Oud-Turnhout wordt de schijnwerper gezet op ‘Het Laatste Avondmaal’ van Jan Erasmus Quellinus in de Sint-Bavokerk.

De Sint-Bavokerk is weliswaar een historisch gebouw waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14de eeuw, maar in een parochiekerk van een landelijke gemeente verwacht men geen grote kunst. Ten onrechte!

Niet ver van de Sint-Bavokerk bevindt zich immers de Priorij van Corsendonk en dit was een belangrijk religieus centrum dat, zeker in de 17de eeuw, een beroep deed op kunstenaars om het interieur te verfraaien en de bewoners te inspireren. Toen de priorij werd opgeheven op het einde van de 18de eeuw, verhuisde een aantal kunstwerken naar de Sint-Bavokerk, o.a. ‘Het Laatste Avondmaal’ van Jan Erasmus Quellinus uit 1696. Aan dat wat men gewoon is te zien, loopt men na een tijd achteloos voorbij. Zo komt het dat de meeste kerkgangers in Oud-Turnhout niet weten dat ze een ware kunstschat in hun kerk hebben.

In het kader van het project 'Vlaamse Meesters in Situ' wordt het schilderij helemaal nieuw uitgelicht. Maak op een originele en interactieve manier kennis met het verhaal achter dit schilderij aan de hand van audio- en filmfragmenten.

Kempenroute

Voor wie de leuze ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ huldigt, werden door Toerisme Kempen aparte fietstochten uitgewerkt die locaties van ‘Vlaamse Meesters in Situ’ verbindt en de deelnemers leidt langs andere cultuurhistorische attracties en doorheen mooie landschappen. Voor de Noorderkempen is dit een fietslus van 60 km Turnhout – Hoogstraten – Oud-Turnhout – Turnhout: Kempenroute.

‘Vlaamse Meesters in Situ’ van kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen past in het grote project Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen.

Praktisch

  • van  1 juni tot  30 september 2019 - maandag t/m zondag 8.30 - 17 uur
  • locatie: Sint-Bavokerk, Kerkstraat 100, Oud-Turnhout 

Meer info

Datum van het bericht: vrijdag 24 mei 2019
Nieuwsoverzicht