www.oud-turnhout.be/corona

Heb je familie, vrienden of buren die geen toegang hebben tot internet en online communicatiekanalen, breng hen dan op de hoogte van onderstaande informatie. Dankjewel!

Belangrijke info en links

Vragen of info over corona?
Lokale info of vragen over corona?
 

Laatste nieuws

27/10/2020

Strengere maatregelen vanaf vrijdagavond 30 oktober

De Vlaamse regering heeft vandaag bijkomende coronamaatregelen afgekondigd. De situatie is te ernstig. Er wordt gevraagd om je sociale contacten tot het absolute minimum te beperken. Onderstaande maatregelen gaan in op vrijdag 30 oktober om 18 uur.
 
CULTUUR
 • Alle cultuurhuizen gaan dicht.
 • Alleen bibliotheken blijven open.
 • Alle evenementen worden geschrapt.
ECONOMIE
 • Wekelijkse markten mogen doorgaan, kerstmarkten en rommelmarkten niet
 • We moeten maximaal telewerken
 • Winkelen mag maximaal met 2 personen
 • Maximaal 40 personen bij erediensten, begrafenissen en huwelijken
SPORT
 • Geen beperkingen voor kinderen jonger dan 12 jaar
 • Voor + 12 jaar alleen sport buiten, maximaal met 4 personen Professionele sporten gaan door zonder publiek
 • Zwembaden, fitnesscentra en bowlings sluiten
ONDERWIJS
 • Afstandsonderwijs voor het hoger onderwijs, uitzonderingen voor de eerstejaars
 • De herfstvakantie loopt tot en met 11 november
ZORG
 • 1 vast knuffelcontact in woonzorgcentrum
 • 1 extra contact per twee weken
 • Mantelzorgers kunnen in woonzorgcentrum blijven slapen
JEUGD
 • Geen activiteiten meer voor jongeren ouder dan 12 jaar
 • Wel mogelijk voor kinderen jonger dan 12 jaar
 • Overnachtingen (en dus kampen in de herfstvakantie) gaan niet meer door
 • Buitenspeeltuinen en sportterreinen blijven open
Op www.vlaanderen.be/corona vind je binnenkort meer informatie.
 

23/10/2020

COVID-19 alarmniveau 4: Overlegcomité verstrengt coronaregels voor sport, cultuur en hoger onderwijs

Het Overlegcomité heeft een reeks coronaregels op het vlak van sport, culturele evenementen en (hoger) onderwijs in lijn gebracht met alarmniveau 4.

De strengere regels zijn nodig om ziekenhuizen te ontlasten, te voorkomen dat alle scholen moeten sluiten, de gehele economie stilvalt en al te veel mensen zouden vereenzamen door een algemene lockdown.

Het gaat om de volgende strengere coronaregels:

 1. Sportevenementen: alle professionele sportwedstrijden binnen en buiten verlopen zonder publiek. Alle amateurwedstrijden worden opgeschort. Jeugdwedstrijden voor jongeren tot 18 jaar blijven toegelaten, maar zijn enkel toegankelijk voor één enkel lid van het gezin. Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel blijft verboden.
 2. Hoger onderwijs: de bezettingsgraad wordt herleid tot maximaal 20% mét mondmaskerplicht, behalve voor practica waarvoor dat niet mogelijk is. De regel geldt niet voor eerstejaars. 
 3. Indoor evenementen en activiteiten (op cultureel, religieus, onderwijs en verenigingsvlak): maximum 40 personen, indien voldoende garanties voor coronaproof organisatie, en mits 1,5 meter-regel en mondmasker, maximum 200 personen. Het aanbieden van drank en voedsel is verboden.
 4. Jeugdwerk: Buitenactiviteiten worden verplicht voor jongeren die ouder zijn dan 12 jaar. Iedereen moet ook een mondmasker dragen. Overnachtingen zijn niet meer mogelijk, een uitzondering geldt voor jongeren onder de 12 jaar.
 5. Openbaar vervoer: elke overheid waakt er binnen zijn bevoegdheid over dat de capaciteit van het openbaar vervoer tijdens de spitsuren optimaal is om crowding te vermijden.
 6. Pretparken worden tijdelijk gesloten.
 7. Dierentuinen: indoor ruimtes worden gesloten; het aanbieden en nuttigen van drank en voeding is verboden.
 8. Telewerk blijft de regel.

Gezien de bijzondere urgentie van de situatie, gaan de regels onmiddellijk van kracht. De regels lopen tot en met 19 november 2020, met een tussentijdse evaluatie na twee weken.

Ter herinnering de algemene regels voor alarmniveau 4 die op maandag 19 oktober van kracht gingen:

 • Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon
 • Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.
 • Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.
 • Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.
 • Cafés en restaurants zijn gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, met evaluatie na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).
 • Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20 uur.
 • Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24 en 5 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.

Info: www.info-coronavirus.be

 

Publicatie nieuw Ministerieel Besluit

Het Ministerieel Besluit van 23 oktober houdende wijziging van het ministerieel besluit van 18 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, vind je hier (of onderaan bij 'downloads').

 

22/10/2020

Mondmaskers verplicht op begraafplaatsen

Om een bezoek aan de begraafplaatsen rond de Allerheiligenperiode veilig te laten verlopen, is het dragen van een mondmasker op de kerkhoven verplicht. Er hangen infobordjes ter herinnering.

Met Allerheiligen gaan veel mensen naar het kerkhof en ook in de aanloop ernaar, om de graven schoon te maken. Vaak kom je er een bekende tegen en dan blijf je staan om een babbeltje te doen. Om het risico op verspreiding van het coronavirus te beperken, is het dragen van een mondmasker verplicht.

 

21/10/2020

Politieverordening van gouverneur Berx voor provincie Antwerpen

Gouverneur Cathy Berx heeft een nieuwe politieverordening uitgevaardigd betreffende aanvullende maatregen in de strijd tegen het coronavirus Covid-19, ter vervanging van de politieverordening van 2 oktober 2020.

De politieverordening vind je hier.

 

19/10/2020

Dienstencentrum Eigenaard gesloten tot en met 19 november

Lokaal Dienstencentrum Eigenaard is gesloten tot en met 19 november omwille van de coronamaatregelen. Zowel het dorpsrestaurant als de cafetaria zijn gesloten. Geplande activiteiten gaan ook niet door.

Het kapsalon en het wassalon blijven wel open. Een mondmasker is verplicht. Het wassalon is open van 8.30 tot 12 uur. Was- en droogjetons kunnen met bancontact gekocht worden aan het onthaal.

Heb je nood aan een maaltijd aan huis of heb je hulp nodig (boodschappenhulp, telefoontje, ...), dan kan je Eigenaard bereiken op 014 46 22 44. Samen voor elkaar!

Het burgemeesterbesluit vind je hier.

 

18/10/2020

Publicatie nieuw Ministerieel Besluit

Het Ministerieel Besluit van 18 oktober houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID–19 te beperken, vind je hier (of onderaan bij 'downloads').

 

16/10/2020

COVID-19 alarmniveau 4 gaat in: strengere regels vanaf maandag 19 oktober

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land heeft vandaag vergaderd en beslist om de coronamaatregelen te verstrengen vanaf maandag 19 oktober.

Een overzicht:

 • De horeca (cafés en restaurants) moet vanaf maandag voor vier weken sluiten. Er komt een evaluatie na 14 dagen. Restaurants kunnen wel nog afhaalgerechten meegeven, tot 22 uur 's avonds.
 • Er geldt in het hele land een avondklok van middernacht tot 5 uur 's ochtends. Je mag in dat tijdslot wel nog buitenkomen voor dringende medische redenen of als het niet anders lukt voor je werk.
 • Vanaf 20 uur 's avonds is er een verbod op verkoop van alcohol.
 • Sociale contacten worden ingeperkt. Elke individu mag nog maximaal één nauw (knuffel)contact hebben, buiten je huishouden. Thuis mag je nog vier mensen ontvangen, met afstandsregels. Dat moeten twee weken lang dezelfde mensen zijn.
 • Telewerken wordt de regel, maar bedrijven moeten kunnen blijven draaien. Wie niet kan telewerken, moet in de ‘meest veilige omstandigheden’ kunnen werken.
 • Kerstmarkten en rommelmarkten worden tijdelijk verboden; markten met voedsel en kleine kermissen mogen wel nog.
 • Koffies bij een begrafenis worden beperkt tot 40 aanwezigen.
 • De protocollen voor cultuur- en sportevenementen worden herbekeken tegen einde volgende week. Meer info volgt later. Activiteiten waar geen protocol voor bestaat worden onmiddellijk beperkt tot 40 aanwezigen.

De maatregelen gaan in op 19 oktober en gelden voor één maand, waarna een evaluatie volgt.

Info

 • www.info-coronavirus.be
 • Heb je een dringende vraag over deze maatregelen? Dit weekend is het algemene corona-infonummer 0800 14 689 operationeel op zaterdag en zondag van 9 tot 17 uur.

 

13/10/2020

Aanpassing kleurcodes voor sportsector en jeugdwerk

Vanaf woensdag 14 oktober schakelt de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje. Concreet betekent dit dat indoorsportactiviteiten waarbij de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet bewaard kan worden, tijdelijk verboden worden voor iedereen boven 12 jaar. Voor sporters onder 12 jaar verandert er op dat vlak niets.

Verder gelden volgende maatregelen:

 • Douches en kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden.
 • Fitness en trainingen waar die veiligheidsafstand wel gerespecteerd kan worden, mogen nog doorgaan. 
 • Kantines mogen voorlopig openblijven, maar moeten dezelfde strikte regels als in de horeca volgen. Dat betekent dat mensen enkel mogen zitten, dat er maximum 4 personen aan een tafel mogen zitten en dat ook hier de afstandsregel van 1,5 meter gerespecteerd wordt. 
 • Publiek blijft toegelaten, met de beperkingen die opgenomen zijn in het Ministerieel Besluit: maximaal 200 toeschouwers indoor, maximaal 400 toeschouwers outdoor, altijd met afstand en mondmaskers. Voor meer toeschouwers is een speciale toelating nodig na goedkeuring op basis van het COVID Infrastructuur Risico Model (CIRM).
 • Sportkampen in de herfstvakantie kunnen doorgaan, in kleine groepen en volgens dezelfde protocollen als de jeugdkampen. 

De verstrengde maatregelen worden na de herfstvakantie opnieuw geëvalueerd.

Meer informatie over de kleurencodes voor sport.

Ook code oranje voor het jeugdwerk

Vanaf 14 oktober schakelt ook het jeugdwerk over op code oranje. Net als bij code geel wordt een groot deel van de jeugdwerkregels die gelden sinds de zomer doorgetrokken. In kleurcode oranje verkleint de bubbel voor +12-jarigen bij binnenactiviteiten naar 20 kinderen of jongeren. Het dragen van een mondmasker is tijdens die activiteiten verplicht. Voor buitenactiviteiten blijft een bubbel van 50 mogelijk en moet geen mondmasker gedragen worden.

Bekijk alle richtlijnen voor de kleurcode oranje in het jeugdwerk op de website van De Ambrassade.

 

11/10/2020

Update voor Oud-Turnhout

We merken dat het aantal besmettingen met het coronavirus in Oud-Turnhout en ook in de Oud-Turnhoutse scholen toeneemt.

Een kleuterjuf in Basisschool Zwaneven heeft positief getest op het coronavirus. Daarom wordt de kleuterschool in deze school preventief een week gesloten.

 • Alle kleuterleidsters en kleuters van de klas in kwestie worden als hoogrisicocontact beschouwd en moeten 7 dagen in quarantaine. Dit betekent dat de kleuterschool in Basisschool Zwaneven moet sluiten; er is onvoldoende personeel om een veilige opvang te organiseren.
 • Ouders en schoolpersoneel werden verwittigd.

Wees extra waakzaam

We dringen er sterk op aan om de nodige maatregelen te treffen als er zich symptomen zouden voordoen bij iemand in je gezin. Stuur je kind(eren) in geen geval met Covid-19-symptomen naar school. Hou hen preventief thuis en raadpleeg je huisarts.

Ter herinnering: mondmasker verplicht in schoolomgeving

Sinds 1 oktober is het verplicht om een mondmasker te dragen in schoolomgevingen in de provincie Antwerpen. De maatregel is van kracht binnen een straal van 200 meter rond in- en uitgangen van scholen als leerlingen toekomen of de school verlaten. De maatregel geldt zowel voor kleuter-, lager-, hoger-, universitair en volwassenonderwijs.

Draag dus een mondmasker waar dit verplicht is. Doe het voor jezelf en voor de anderen. Dit wordt extra gecontroleerd.

 

9/10/2020

Politiebesluit seizoenarbeid

Gouverneur Berx heeft vandaag een nieuw politiebesluit opgemaakt met betrekking tot de inzet van seizoenarbeiders. Het besluit vind je hier.

Het besluit betreft een verlenging van het oude politiebesluit, dat afliep op 30/09.

 

8/10/2020

Publicatie nieuw Ministerieel Besluit

Het Ministerieel Besluit van 8 oktober vind je hier (of onderaan bij 'downloads'). Dit besluit wijzigt het Ministerieel Besluit van 30 juni 2020.

Burgemeesterbesluit ivm aanvullende lokale maatregelen

De burgemeester neemt volgende aanvullende maatregelen voor Oud-Turnhout:

 • Het dragen van een mondmasker is verplicht voor bezoekers op de terreinen van het containerpark, op parkings van grootwarenhuizen en in wachtrijen van winkels. Deze verplichting geldt vanaf 12 jaar. De maatregelen zijn van kracht voor onbepaalde duur en dit op gans het grondgebied van Oud-Turnhout.
 • Het aantal personen aan tafel in het dorpsrestaurant van lokaal dienstencentrum Eigenaard wordt beperkt tot 4.

Onderaan bij downloads vind je het burgemeesterbesluit.

 

6/10/2020

Strengere coronamaatregelen vanaf vrijdag 9 oktober

De federale regering en de minister-presidenten van de deelstaten hebben zich vandaag gebogen over de epidemiologische situatie met betrekking tot COVID-19. Het Overlegcomité beoordeelt de situatie als bijzonder ernstig en heeft daarom beslist de maatregelen te verstrengen. Het Overlegcomité heeft ook een COVID-commissaris aangeduid.

 • Nauwe contacten: beperking tot maximum 3 nauwe contacten per maand. Een nauw contact is een contact dichter dan 1,5 meter zonder mondmasker
 • Privé-bijeenkomsten thuis: maximum 4 personen (exclusief gezin), met respecteren veilige afstand of mondmasker indien niet mogelijk
 • Cafés, kantines en andere drankmogelijkheden: maximum 4 personen per tafel, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen
 • Niet-georganiseerde samenscholingen buiten: maximaal 4 personen, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen
 • Sluitingsuur cafés: 23 uur
 • Extra inspanningen op het vlak van sensibilisering en handhaving opdat deze maatregelen overal worden toegepast.
 • Telewerk sterk aanbevolen, meerdere dagen per week

Deze maatregelen gelden voor het hele grondgebied vanaf vrijdag 9 oktober tot en met 9 november, waarna ze zullen worden geëvalueerd.

Meer info vind je op www.info-coronavirus.be

 

2/10/2020

Impactonderzoek corona voor ondernemers, zelfstandigen en vrije beroepers

De huidige coronacrisis heeft een impact op het leven en werken van iedereen. Wij proberen jou als ondernemer, zelfstandige of vrije beroeper zo goed mogelijk door deze crisis te helpen. Hoe heb je de ondersteuning vanuit ons als gemeentebestuur tijdens de coronacrisis ervaren? Wat doen we goed? Wat kan er beter? Wat is de impact vandaag van corona op jouw onderneming? Welke verwachtingen heb je over de toekomst?

We vragen daarom aan alle lokale ondernemers, handelaars, horeca, vrije beroepers en dienstverleners om de enquête in te vullen via https://vlaanderen.impactcorona.be/1710. Deze enquête is volledig anoniem en neemt zo'n tien minuten van jouw tijd in beslag. De bevraging kan tot 18 oktober 2020 ingevuld worden.

 

1/10/2020

Geen versoepeling van de mondneusmaskerplicht in provincie Antwerpen

Gouverneur Cathy Berx heeft beslist om de mondmaskerregeling in de provincie Antwerpen niet te versoepelen. De gouverneur verlengt met een politieverordening de mondmaskerplicht voor de provincie Antwerpen en breidt deze uit naar de schoolomgeving.

Het politiebesluit van gouverneur Berx herhaalt de maatregelen die nationaal van kracht waren voor wat betreft het dragen van mondneusmaskers. In provincie Antwerpen worden deze maatregelen aangevuld met één bijkomende verplichting: ook in de omgeving van onderwijsinstellingen is het dragen van een mondneusmasker verplicht. Deze verplichting geldt tijdens de gebruikelijke in- en uitlooptijden van de onderwijsinstelling, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen ervan: kleuter-, lager-, hoger-, universitair- en volwassenenonderwijs.

De politieverordening vind je hier en deze geldt voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen.

 

30/09/2020

Lancering van de corona-app 'Coronalert'

Vanaf vandaag kan je de corona-app 'Coronalert' downloaden op je smartphone. Deze app moet de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk helpen vertragen.

De app kan:

 • je waarschuwen als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het coronavirus. Dit gebeurt anoniem; je weet dus niet met wie, waar en wanneer.
 • je adviseren over wat je moet doen om jezelf en anderen te beschermen.
 • andere gebruikers van de app, waarmee je in nauw contact stond, anoniem waarschuwen als je zelf positief zou testen op het coronavirus.

Hoe werkt de app? Alle info vind je op www.coronalert.be

 

25/09/2020

Publicatie nieuw Ministerieel Besluit

Het Ministerieel Besluit van 25 september vind je hier (of onderaan bij 'downloads'). Dit besluit wijzigt het Ministerieel Besluit van 30 juni 2020.

 

24/08/2020

Covid-19-toeslag voor gezinnen met inkomensverlies door corona - aanvragen tot en met 31 oktober

Heeft je gezin inkomensverlies geleden door de coronacrisis? Misschien kom je dan wel in aanmerking voor een covid-19-toeslag. Gezinnen die het financieel moeilijk hebben wegens een inkomensverlies door de coronacrisis, kunnen eenmalig een extra ondersteuning van 120 euro per kind krijgen via de Vlaamse overheid. Tot en met 31 oktober kan je de toeslag aanvragen bij de uitbetaler van het Groeipakket.

De toeslag is er voor gezinnen:

 • met kinderen die een Groeipakket ontvangen;
 • en die door de coronacrisis in maart, april, mei of juni een inkomensverlies van minstens 10% hebben in vergelijking met de maand januari of februari 2020;
 • en waarbij het gezinsinkomen onder de inkomensgrens van 2.213,30 euro ligt (bruto belastbaar inkomen).

Er moet 1 maand inkomensdaling aangetoond kunnen worden. Bij de aanvraag moet bewijsstukken meegestuurd worden die het inkomensverlies aantonen. Dat kunnen bijvoorbeeld loonfiches zijn, attesten van uitkeringen, of een verklaring van de boekhouder.

Heb je nood aan extra informatie of hulp, contacteer dan de sociale dienst: 014 46 22 66 - socialedienst@oud-turnhout.be 

Info: www.groeipakket.be/COVID19

 

13/08/2020

Overheidscampagne ‘11miljoenredenen.be’ om zes gouden regels tegen corona te blijven volhouden

Met de nieuwe campagne '11miljoenredenen.be' wil de federale overheid alle Belgen extra aanmoedigen om de zes gouden regels tegen corona te blijven volhouden.

Elke Belg heeft namelijk minstens één goede reden om de zes gouden regels tegen corona te blijven volgen. De campagne nodigt iedereen dan ook uit om zijn of haar persoonlijke reden te delen via 11miljoenredenen.be als antwoord op de vraag: ‘Waarom leef jij de regels na?’

Het is noodzakelijk dat we allen de zes gouden regels blijven volgen zodat we de groeicurve van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames kunnen doorbreken, levens redden en daarna opnieuw van onze sociale contacten kunnen genieten.

Naast het dragen van een mondneusmasker als bijkomende bescherming, zijn dit zes gouden regels tegen corona:

 1. Respecteer de hygiëneregels
 2. Doe je activiteiten liefst buiten
 3. Denk aan kwetsbare mensen
 4. Hou afstand (1,5 m)
 5. Beperk je nauwe contacten
 6. Volg de regels over bijeenkomsten

Doe mee en deel jouw persoonlijke reden:

 • Surf naar 11miljoenredenen.be
 • Deel jouw persoonlijke reden om de zes gouden regels vol te houden
 • Blijf ze volhouden en deel jouw reden met vrienden en familie via sociale media
 

1/07/2020

COVID Event Risk Model verplicht vanaf 1 juli 2020

Als je vanaf 1 juli 2020 een evenement wil organiseren, dan ben je verplicht om eerst het COVID Event Risk Model te doorlopen. Dit model bestaat uit een online tool en een protocol waarmee elke organisator kan nagaan hoe COVID-veilig zijn evenement is.

?Op de website www.covideventriskmodel.be vul je een vragenlijst in, waarna jouw activiteit of evenement een rood, oranje of groen risicolabel krijgt. Dat risico wordt bepaald door een aantal parameters waarvan geweten is dat ze de verspreiding van het COVID-virus verkleinen of, in sommige gevallen, net verhogen:

 • rood label: het evenement kan een groot risico vormen voor verdere verspreiding van het virus.
 • oranje label: er wordt geadviseerd om nog extra maatregelen te nemen om het risico voor verdere verspreiding van het virus te beperken alvorens het te (laten) organiseren.
 • groen label: het evenement wordt als voldoende COVID-veilig beschouwd om in de huidige fase van de epidemie georganiseerd te worden.

Als je evenement een groen label krijgt, kan je een officiële aanvraag doen bij de gemeente: www.oud-turnhout.be/melding-evenement. Het bewijs van groen label moet samen met deze aanvraag worden ingediend.

Deze labels zijn adviserend en geven enkel inzicht in het COVID-veiligheidsrisico. Voor de organisatie van een evenement moet er uiteraard ook nog met andere veiligheidsrisico’s rekening gehouden worden.

 

15/05/2020

Info en affiches voor handelaars

Info en affiches vind je hier: www.oud-turnhout.be/affiches

 

Coronavirus: information in other languages

 

Praktisch

Noodplanning

Dorp 31
2360 Oud-Turnhout 

tel.+32 (0)14 46 22 60 GSM +32(0)472 08 64 72
noodplanning@oud-turnhout.be

Openingstijden

maandag: 8.30 tot 12 uur
dinsdag: 8.30 tot 12 uur
17.30 tot 19.30 uur
woensdag: 8.30 tot 12 uur
donderdag: 8.30 tot 12 uur
vrijdag: 8.30 tot 12 uur