Dienstverlening op afspraak

Sluiten

Belangrijke info

www.oud-turnhout.be/corona

Heb je familie, vrienden of buren die geen toegang hebben tot internet en online communicatiekanalen, breng hen dan op de hoogte van onderstaande informatie.

 

Laatste nieuws

26/05/2020

Verdeling van mondmaskers

Gisterenmiddag kwamen ongeveer 13.000 herbruikbare stoffen mondmaskers van Think Pink België aan. Meteen nadien hielpen de raadsleden met het verdelen van het juiste aantal mondmaskers per adres. Vandaag kwamen vrijwilligers hun toegewezen straat ophalen om rond te brengen. Dankjewel voor jullie medewerking!

Kijk dus zeker in je brievenbus. Misschien zit je mondmasker er al in, zo niet mag je dit snel verwachten.

Nog twee aandachtspunten:

 • je mag het mondmasker niet strijken, ondanks de ons eerder gemelde informatie (dit staat dus foutief in de begeleidende brief)
 • in de briefomslag zit ook een bon om filters van de federale overheid op te halen bij een Oud-Turnhoutse apotheker

Meer info: www.oud-turnhout.be/mondmaskers - link naar gemeentelijke Facebookpagina

 

Bibliotheek gaat ook opnieuw open

Vanaf morgen opent de bibliotheek opnieuw haar deuren onder strikte voorwaarden.

Kijk voor je bezoek op https://oud-turnhout.bibliotheek.be/opening-bibliotheek. Daar vind je alle voorwaarden en informatie terug.

meer info

 

Speeltuinen en speeltuigen terug open vanaf 27 mei

Vanaf 27 mei worden alle buurtspeeltuinen en speeltuigen in Oud-Turnhout terug opengesteld. De eerder geplaatste signalisatie wordt zo snel mogelijk verwijderd.

Bezoeken aan de speeltuinen zijn voorbehouden voor kinderen tot en met 12 jaar. De volwassenen die de kinderen begeleiden, respecteren de regels van social distancing, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

Het BMX-parcours blijft afgesloten wegens geplande werken.

Activiteiten in groepsverband

De maatregelen zijn versoepeld, maar dat betekent niet dat we uit de gevarenzone zijn. Met een groep mensen afspreken om samen te gaan wandelen of iets anders te doen is nog steeds niet toegelaten. Gebruik gezond verstand en bescherm jezelf en je dierbaren maximaal.

Sporten in groepsverband is wel toegestaan met een maximum van 20 personen, onder verantwoordelijkheid van een trainer.

 

Publicatie nieuw Ministerieel Besluit

Het Ministerieel Besluit van maandag 25 mei 2020 vind je hier (of onderaan bij 'downloads'). Dit besluit wijzigt het Ministerieel Besluit van 23 maart 2020.

 

20/05/2020

Startdatum voor inschrijvingen speelpleinwerking opnieuw uitgesteld

Op 22 mei verwachten we nieuwe richtlijnen en adviezen voor de zomervakantie. Nadien bekijken we hoe we onze speelpleinwerking en kampen mogen en kunnen organiseren.

De start van de inschrijvingen wordt daardoor noodgedwongen opnieuw uitgesteld. We maken de nieuwe inschrijfdata zo snel mogelijk bekend.

 

Publicatie nieuw Ministerieel Besluit

Het Ministerieel Besluit van woensdag 20 mei 2020 vind je hier (of onderaan bij 'downloads'). Dit besluit wijzigt het Ministerieel Besluit van 23 maart 2020.

 

17/05/2020

Shop & Go-zone in het centrale gedeelte van het dorpscentrum

Als ondersteuning van de lokale middenstand voert het gemeentebestuur een Shop & Go-zone in als tijdelijke coronamaatregel in het centrale gedeelte van het dorpscentrum van maandag 18 mei tot en met zaterdag 4 juli 2020.

Het betreft beide zijden van de ventweg langs Steenweg op Turnhout ter hoogte van huisnummers 25 tot en met 17. Voor alle duidelijkheid: dit geldt enkel voor de 14 parkeerplaatsen in deze zone, niet voor de volledige ventweg.

Binnen deze zone geldt er een maximale parkeerduur van 60 minuten. Deze opstelling zal geëvalueerd worden en kan mogelijk in duur verlengd worden.

Volgens de wegcode is het gebruik van een parkeerkaart verplicht in een blauwe zone van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 18 uur, op zondagen en feestdagen is vrij parkeren toegestaan.

Deze tijdelijke maatregel is gebaseerd op het Ministerieel Besluit van 23 maart 2020 - versie 8 mei 2000, artikel 1 paragraaf 6. Er is tevens een signalisatievergunning opgemaakt van 18/05 tot en met 4/07/2020 en het wordt vastgelegd in een tijdelijk aanvullend politiereglement in het kader van het implementeren van een tijdelijke maatregel (coronamaatregel).

Foto's: link naar gemeentelijke Facebookpagina

 

15/05/2020

Info en affiches voor handelaars

Vanaf 18 mei start fase 2 van de exitstrategie. Dit betekent dat markten weer georganiseerd kunnen worden en dat contactberoepen hun activiteiten kunnen hervatten, onder bepaalde veiligheidsvoorwaarden. Hiervoor heeft FOD Economie een gids met tips en affiches samengesteld. Bedoeling is een nieuwe golf van COVID-19-besmettingen te voorkomen.

Als gemeente bezorgden wij ook (vloer)stickers aan onze lokale handelaars. Heb jij er als handelaar nog één nodig? Mail dan naar secretariaat@oud-turnhout.be.

Info en affiches vind je hier: www.oud-turnhout.be/affiches

 

Publicatie nieuw Ministerieel Besluit

Het Ministerieel Besluit van vrijdag 15 mei 2020 vind je hier (of onderaan bij 'downloads'). Dit besluit wijzigt het Ministerieel Besluit van 23 maart 2020.

 

13/05/2020

Versoepeling maatregelen vanaf 18 mei

Vandaag heeft de Nationale Veiligheidsraad volgende coronamaatregelen aangepast of versoepeld:

Vanaf 18 mei:

 • Musea, culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen, en dierenparken kunnen openen als ze vooraf tickets verkopen (online of via de telefoon) en als ze het aantal bezoekers beperken. 
 • Sporttrainingen en lessen buiten mogen starten, in aanwezigheid van een begeleider, met maximaal 20 man en met behoud van de fysieke afstand. 
 • Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen mogen opnieuw beginnen te werken, met een mondmasker en enkel op afspraak. 
 • Markten mogen weer worden georganiseerd met maximaal 50 kraampjes, een circulatieplan, en de marktkramers zelf moeten een mondmasker dragen. 
 • Bij huwelijken en begrafenissen zullen 30 personen aanwezig mogen zijn, op veilige afstand, en zonder receptie of koffietafel achteraf. 
 • Eerder raakte al bekend dat de lessen in de scholen weer deels hervatten vanaf 18 mei, met een inloopdag op 15 mei.

En wat daarna?

De volgende stap in het afbouwplan zal niet vóór 8 juni plaatsvinden. Tegen dan wordt bekeken wat er kan gebeuren met horeca, cultuur, daguitstappen, zomerstages en jeugdkampen.

Sport- en cultuurevenementen zijn verboden tot minstens 30 juni.

 
 

12/05/2020

Huurbemiddeling in coronatijden

Heb je door de coronacrisis problemen als huurder of verhuurder van een woning? Bijvoorbeeld met de betaling van de huur, discussie over (dringende) herstellingen, aflopende of net aangegane huurcontracten, de huurwaarborg, verhuisproblemen?

Als huurder en verhuurder er samen niet uit raken, kan de ombudsman als onafhankelijk bemiddelaar beide partijen helpen om samen tot een oplossing te komen. De ombudsman komt niet op voor de belangen van de huurder of de verhuurder en is ook geen rechter. Hij helpt beide partijen om op korte termijn (binnen de maand) tot een akkoord te komen, dat rekening houdt met de rechten en belangen van beide partijen. Dit veronderstelt dat beide partijen minstens open staan voor overleg.

Dit bemiddelingsaanbod geldt uitsluitend voor de huur van een woning (hoofdverblijfplaats huurder). Studentenkamers of handelshuur komen niet in aanmerking.

Meer info en contact: www.vlaamseombudsdienst.be - info@vlaamseombudsdienst.be - via de Vlaamse Infolijn op het telefoonnummer 1700. 

 

11/05/2020

Rechtzetting informatie over recyclagepark in infomagazine

Vandaag of morgen zit het nieuwe infomagazine in de brievenbus. Nadat het infomagazine in druk ging, werd er nog een inhoudelijke wijziging doorgevoerd in verband met strippenkaarten en gratis snoeikaarten. Onze excuses.

Het betreft de vraag "Kan ik een strippenkaart of gratis snoeikaart ophalen in het gemeentehuis?" op pagina 4. Het juiste antwoord op deze vraag is het volgende (en dus niet het antwoord in het infomagazine 254):

"Neen. Voortaan kan je de gratis snoeikaart op het recyclagepark verkrijgen.

Nieuwe strippenkaarten worden niet meer verkocht, betalen kan met bancontact. Als je nog een strippenkaart hebt, kan je deze opgebruiken.

Opgelet, je kan deze kaarten pas vanaf 19 mei gebruiken."


Verlenging bepaalde rijbewijzen

De regionale examencentra en bepaalde gemeentelijke diensten die instaan voor het verkrijgen en verlengen van een rijbewijs of voorlopig rijbewijs, moesten door de coronacrisis hun deuren sluiten. Hierdoor konden sommige burgers niet het nodige doen om hun rijbewijs in orde te krijgen.
 

Een aantal rijbewijzen die hun geldigheid zouden verliezen na 15 maart 2020, worden daarom verlengd tot en met 30 september 2020. Op mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/covid_19_coronavirus vind je over elke rijbewijzen en documenten het gaat.

 

08/05/2020

Mondmaskers in Oud-Turnhout: hoe, wat en wanneer? 

Mondmaskers zijn een extra beschermingsmiddel in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Ze zorgen voor die extra bescherming wanneer de afstand tussen mensen niet gegarandeerd kan worden (1,5 meter).

Het gemeentebestuur heeft voor elke inwoner vanaf 3 jaar een herbruikbaar mondmasker aangekocht via Think Pink. Wij zijn ook op zoek naar vrijwilligers om de mondmaskers te helpen verdelen. Zo kunnen we zorgen voor een snelle en efficiënte verdeling na levering. 

Meer info: www.oud-turnhout.be/mondmaskers 

 

07/05/2020

Dienstverlening op afspraak vanaf 11 mei

Vanaf 11 mei – op hetzelfde moment dat de winkels mogen heropenen – wordt ook de dienstverlening in het gemeentehuis terug uitgebreid. Om ervoor te zorgen dat er niet teveel inwoners tegelijk naar het gemeentehuis komen, moet je vooraf een afspraak maken met onze diensten. 

Meer info: www.oud-turnhout.be/dienstverlening

 

FOD Economie - Heropening van handelszaken op 11 mei: richtlijnen voor handelaars

De Nationale Veiligheidsraad heeft besloten dat kleinhandelszaken vanaf 11 mei opnieuw open mogen. Om zelfstandigen en handelaars te helpen hun activiteiten in veilige omstandigheden te hervatten, publiceert de FOD Economie een praktische gids en communicatiemateriaal.

De gids en het communicatiemateriaal zijn te vinden en downloadbaar via de volgende link: https://bit.ly/GidsHandel

 

06/05/2020

Veiligheidsraad kondigt nieuwe versoepelingen aan

De Veiligheidsraad heeft een verdere versoepeling van de lockdown aangekondigd. Bekijk hier welke nieuwe beslissingen genomen werden.
 • Vanaf zondag 10 mei mag elk gezin vier andere mensen thuis ontvangen, altijd dezelfde vier mensen. Die vier mensen mogen op hun beurt niet bij anderen op bezoek gaan. Ook daar moet de sociale afstand worden gehouden, en verloopt het contact bij voorkeur buiten.
 • Op maandag 11 mei gaan de winkels opnieuw open. Één klant wordt toegelaten per 10 vierkante meter voor een maximumduur van 30 minuten, met uitzonderingen voor de kleinste winkels. Het wordt aangeraden om een mondmasker te dragen in de winkels, en het blijft verplicht om minstens 1,5 meter afstand te houden van elkaar.
 • Er wordt gevraagd om enkel winkels in de buurt te bezoeken en dat alleen te doen. Als het te druk is, kom dan op een ander moment terug. Ouderen, mensen met een beperking en zorgwerkers krijgen voorrang.
 • Het openbaar vervoer blijft voorbehouden voor mensen die geen ander middel hebben om zich te verplaatsen.
 • Restaurants, cafés en culturele centra blijven gesloten.
 • Excursies, toeristische activiteiten en samenscholingen blijven verboden.
 • De grote sportcompetities worden zeker niet hernomen voor 31 juli.
 • Over de volgende fases van de exitstrategie is nog niets beslist.
 

22/04/2020

Veel gestelde vragen ivm recyclagepark

Het recyclagepark is open onder strikte voorwaarden. Kom enkel als het echt nodig is. Enkele veel gestelde vragen vind je op www.oud-turnhout.be/recyclagepark 
 • Kan ik een strippenkaart of gratis snoeikaart ophalen in het gemeentehuis? 
 • Wat moet je betalen?
 • Zijn de openingsuren van het recyclagepark gewijzigd?
 • ...
 

06/04/2020

Bibliotheek voorziet afhaaldienst voor boeken

Momenteel is de bibliotheek gesloten omwille van de coronamaatregelen, maar de bib start met een afhaaldienst voor boeken.

Wil je graag nieuwe boeken uitlenen om jouw gedachten te verzetten? Dat kan! Je kan boeken aanvragen en dan wordt een pakket voor jou klaargelegd. Je kan het pakket dan komen afhalen op een door jou gekozen moment.

Meer info over de werking van de afhaalbib vind je op oud-turnhout.bibliotheek.be/afhaalbib

Boeken aanvragen kan

Houd zeker je lenerspasje(s) bij de hand. Zoek alvast de boeken op die je graag wil bestellen en kijk na of deze beschikbaar zijn in de bibliotheek (5 boeken per pasje).

 

02/04/2020

Gemeente contacteert 70-plussers

Vanaf vandaag bellen we onze 70-plussers op. De komende dagen proberen we zo’n 2.409 inwoners te bereiken. Dit gebeurt door 16 bereidwillige collega's, gespreid over alle diensten van ons bestuur. 

We informeren naar hun gezondheid en vragen hoe ze het stellen en of er behoefte is aan praktische hulp. Wie na drie telefoontjes niet heeft opgenomen, krijgt een brief in de bus. We willen immers iedereen bereiken.

De vragen om praktische hulp die zo worden opgespoord, koppelen we in Dienstencentrum Eigenaard aan de vrijwilligers die zich hebben aangemeld voor #oudturnhouthelpt.

Wil jij jouw hulp nog aanbieden? Kijk dan zeker op www.oud-turnhout.be/oudturnhouthelpt

 
 

Informatie en veel gestelde vragen

 

Gemeentelijke dienstverlening

 

Oud-Turnhout helpt - vraag hulp of bied je hulp aan

 

Aanbod van de Oud-Turnhoutse ondernemers

 

Algemene info

 

Coronavirus: information in other languages

 

Praktisch

Noodplanning

Dorp 31
2360 Oud-Turnhout 

tel.+32 (0)14 46 22 60 GSM +32(0)472 08 64 72
noodplanning@oud-turnhout.be

Openingstijden

maandag: 8.30 tot 12 uur
dinsdag: 8.30 tot 12 uur
17.30 tot 19.30 uur
woensdag: 8.30 tot 12 uur
donderdag: 8.30 tot 12 uur
vrijdag: 8.30 tot 12 uur